Duminică, 2 februarie 2020, în cimitirul comunei Mahala a avut loc un Parastas, în amintirea celor 107 de români împușcați în iarna anului 1941 de grănicerii sovietici, corpurile cărora au fost găsite în una din cele patru gropi comune de la Lunca.
Ploaia torențială (neobișnuită pentru luna februarie) și un vânt năprasnic, nu i-a împiedicat pe locuitorii din Mahala, în frunte cu doamna primar Elena Nandriș și un grup de Preacucernici Părinți, să se roage și să aducă un omagiu acelor măhăleni ce au fost martirizați pentru dragostea de limba și credința strămoșească.
Slujba de pomenire a fost oficiată de protoiereul Gheorghe Moroz, parohul bisericii „Sfânta Treime” din Mahala. Printre participanți și-au făcut simțită prezentă: domnul ministru consilier Edmond Neagoe, reprezentanți ai Societății „Golgota” a românilor din Ucraina în frunte cu domnul Vasile Rauț și domnul Anton Strahotin din orașul Iași.
În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, în localitatea Lunca din Ținutul Herta, în jur de 600 de țărani din satele Boian, Ostrița Herței, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbana, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia și Mahala, au fost împușcați de grănicerii sovietici în timp ce se îndreptau în România.
Corpurile neînsuflețite au fost aruncate în patru gropi comune, însă, din păcate doar una singură a fost descoperită. Celelalte gropi nu au fost găsite. Localnicii spun că le-a luat Prutul. În marea majoritate, acolo au fost îngropați martiri din Mahala. Ulterior, cadavrele au fost deshumate și înmormântate creștinești în cimitirul din sat.
Reamintim că duminică, 9 februarie 2020, la Lunca va avea loc o amplă manifestare de doliu.
0 Comentarii