La Mahala a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru victimele deportărilor staliniste


Zilele acestea se împlinesc 79 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia şi nordul Bucovinei, val prin care zeci de mii de oameni au fost duși forțat în cele mai îndepărtate colțuri ale Siberiei sau în Kazahstan.

Zeci de mii de români basarabeni și bucovineni, dar și alte etnii, s-au trezit peste noapte inamici ai sovieticilor și au fost condamnați la moarte sau la ani grei de muncă silnică.

Cu această ocazie, în comuna Mahala din regiunea Cernăuți, lângă monumentul Aniţei Nandriş-Cudla, femeie care a devenit simbol al suferinței și dragostei de viață a bucovinenilor deportați, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru victimele evenimentelor petrecute. Serviciul divin a fost săvârșit de preoții Gheorghe și Nicolae Moroz.

La eveniment au participat mai mulți locuitori din comună, inclusiv primarul Elena Nandriș, dar și câțiva oaspeți din centrul regional.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și nordul Bucovinei. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva zeci de mii de persoane deportate.

Cercetătorii de astăzi ai acestor pagini negre din istoria românilor operează cu date de arhivă, care atestă că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, din Basarabia și din nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839  de persoane, dintre care 5.479 au fost arestate și 24.360 au fost deportate. Pentru această operațiune criminală în esența ei s-au repartizat 1.315 vagoane de vite în Basarabia și 340 în Cernăuți.

Valea Prutului








Trimiteți un comentariu

0 Comentarii