Între 5 și 6 aprilie 2025, un grup de 25 de elevi din școlile cu predare în limba română din regiunea Cernăuți, distinși cu premiul concursului „Biserica satului natal”, organizat în perioada octombrie-noiembrie 2024, au pășit cu emoție și curiozitate pe tărâmul sacru al Mănăstirii Putna. Această vizită de studiu a fost o călătorie în timp și spirit, un prilej rar de a uni trecutul glorios al neamului românesc cu aspirațiile tinerilor din Berestea, Iordănești, Pătrăuții de Jos, Carapciu, Mogoșești, Costiceni, Hreațca, Boian, Mihoreni.
Evenimentul s-a desfășurat sub înalta binecuvântare a Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și a fost rodul unei colaborări exemplare între mai multe instituții și personalități dedicate educației și culturii. Centrul Media BucPress Cernăuți, Societatea „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Mănăstirea Putna, ctitoria legendarului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, au contribuit la realizarea acestui proiect de suflet.
Un rol esențial în organizare l-au avut - profesoara Daniela Ceredeev (inspector școlar pentru religie), părintele Melchisedec Velnic (starețul Mănăstirii Putna), regizorul Mihai Grosu (membru de prezidiu al Societății „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți), jurnaliștii Marin Gherman (președintele Centrului Media BucPress) și Sergiu Barbuța (președintele Societății Culturale „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți), publicista Tatiana Golciuc și profesoara Corina Priutes de la Liceul Hreațca, care au adus viziune, pasiune și devotament în fiecare detaliu al evenimentului. Mănăstirea Putna, ridicată în secolul al XV-lea sub domnia lui Ștefan cel Mare, a rămas un far al credinței ortodoxe și al identității românești, un loc unde istoria, arta și spiritualitatea s-au împletit pentru a povesti despre jertfă, curaj și continuitate.
Programul vizitei a fost conceput ca o experiență completă, îmbinând educația cu trăirea duhovnicească. Elevii au participat la sesiuni de documentare despre bogăția istorică, culturală și spirituală a Mănăstirii Putna, descoperind rădăcinile identității lor românești și moștenirea lăsată de Ștefan cel Mare, un domnitor care a apărat creștinătatea și a ridicat lăcașuri sfinte ca mărturie a credinței sale. Totodată, tinerii s-au implicat activ în slujbele și activitățile liturgice, gustând din frumusețea rugăciunii și a comuniunii într-un spațiu consacrat de veacuri.
Un moment de neuitat al vizitei a fost galeria de produse culturale, unde elevii și-au prezentat lucrările realizate în cadrul concursului „Biserica satului natal”. Prin desene și eseuri pline de sensibilitate, poezii și cântece emoționante, prezentări PowerPoint și videoclipuri creative, aceștia au ilustrat viața spirituală și valorile comunității românești din regiunea Cernăuți. Aceste creații au fost mai mult decât simple expresii artistice; ele au reprezentat o mărturie vie a legăturii dintre generații și a dorinței de a păstra nealterată moștenirea străbunilor.
Lucrările elevilor au fost publicate pe pagina de Facebook a Societății „Valea Prutului” și au putut fi admirate accesând linkul: https://bit.ly/3FXqlfO. Ele au stat ca dovadă a talentului, sensibilității și conștiinței identitare a tinerilor, subliniind totodată rolul educației în formarea lor ca păstrători ai tradițiilor.
Această inițiativă a urmărit să cultive în sufletele elevilor dragostea pentru patrimoniul cultural românesc, să încurajeze dialogul între generații, să stimuleze creativitatea și să aprofundeze înțelegerea tradițiilor locale. Prin întâlnirea cu istoria vie a Mănăstirii Putna și cu învățăturile Bisericii, tinerii au fost invitați să reflecteze la valorile care dau sens vieții și comunității lor, luând cu ei o lumină călăuzitoare pe drumul cunoașterii și al credinței.
Societatea „Valea Prutului” și Centrul Media BucPress aduc mulțumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea, binecuvântarea și susținerea acestui eveniment: ierarhi, profesori, părinți, gazdele de la Mănăstirea Putna și, nu în ultimul rând, echipei de organizatori. Datorită eforturilor lor, această experiență a rămas întipărită în inimile elevilor ca un moment de creștere spirituală și de redescoperire a rădăcinilor.
Sergiu Barbuța
Foto: Irina Grosu
Social media