La începutul lunii februarie în localitatea Lunca din raionul Herța are loc comemorarea martirilor români, secerați de gloanțele militarilor sovietici în noaptea de 6 spre 7 februarie 1941.
În data de 9 februarie 2020 lângă Troița pe malul râului Prut, pe locul unde au sfârșit sufletele nevinovate, la inițiativa Primăriei comunei Mahala și primarului Elena Nandriș, a avut loc o slujba religioasă. Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoți în frunte Protopopul raionului Noua Suliță, preotul Gheorghe Moroz și Protopopul raionului Storojineț, preotul Vasile Covalciuc, cu participarea preoților din Horecea Urbană, Satu mare și Rarancea.
Evenimentul a adunat o mulțime de săteni, urmași ai celor uciși din Mahala, dar și reprezentanți ai mediului asociativ din regiunea Cernăuți. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența unor delegații din județele Suceava, Botoșani și Bacău (România).
A venit în acest loc tragic Consulul general al României la Cernăuți - Irina Loredana Stănculescu, Stareța Mănăstirii Voroneț - Monahia Gabriela Platon, Primarul municipiului Onești - Nicolae Gnatiuc ș.m.
După slujba religioasă primarul comunei Mahala, dar și ceilalți invitați au rostit alocuțiuni în care au fost evocate momentele tragice din februarie 1941, după care a avut loc ceremonia de depunere de jerbe și coroane de flori la troița închinată memoriei celor trecuți la cele veșnice.
Mahalenii și-au plâns martirii prin cântec și poezie, intonând și imnul comunei, în care se amintește de tragicul eveniment de la Lunca. Evenimentul s-a încheiat după obiceiul creștinesc cu o agapă frățească.
În anul 1941, în noaptea de 6 spre 7 februarie se scria un episod cumplit din drama românilor bucovineni. Sute de țărani nevinovați au încercat să treacă Prutul pentru a ajunge în România. Când s-au apropiat de noua graniță, majoritatea dintre ei au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici, apoi aruncați în gropi comune. Cei căzuți în Lunca Prutului în majoritate erau din localitatea Mahala, ceilalți erau din Ostrița, Horecea Urbană, Ceahor...Mahalenii și-au plâns martirii prin cântec și poezie, intonând și imnul comunei, în care se amintește de tragicul eveniment de la Lunca. Evenimentul s-a încheiat după obiceiul creștinesc cu o agapă frățească.
Se estimează că la Lunca au fost uciși circa 400 de persoane, în majoritate tineri în vârstă de 18-20 de ani. Printre ei se aflau patru femei și doi minori în vârstă de 14 ani.
Potrivit lui David Purici, martorului ocular al tragediei, martirii s-au adunat pe malul Prutului, lângă Ciurlic (la mori), în preajma satului Coteni (Ostrița-Mahala). Au mers toată noaptea pe gheața Prutului, până au ajuns la Lunca.
Din primele focuri au fost secerați circa 200 de persoane, 46 - au reușit să treacă frontiera, 42 de persoane au fost prinși la Lunca și Tărăsăuți. Măcelul a durat până dimineața.
A doua zi, din localitățile învecinate au fost mobilizați bărbați și puși să sape gropi. De pe câmpul de masacru au fost adunate cadavrele și aruncate în gropile comune. Cei răniți au fost străpunși cu baionetele sau omorâți cu lopețile.
La topirea zăpezilor, când Prutul s-a revărsat, a inundat zona în care erau îngropați martirii de la Lunca, iar în vara anului 1941 nu s-a mai găsit decât o singură groapă în care s-au descoperit cadavrele a 107 victime ce au fost scoase și înhumate în satul Mahala.
Valea Prutului
0 Comentarii