O carte pentru toți cei care apreciază folclorul românesc

Deseori, serile mă scufund în lectură. Astăzi însă, am primit o plăcere deosebită de la cartea pe care o citesc cu mult nesaț, pentru că autorul cărții este un coleg de breaslă.

Bravo, Sergiu Barbuța, bravo, prietene! E cu succes opera ta de artă! Evident că s-a lucrat mult, domnul Barbuța (președintele Societății Valea Prutului) a colaborat cu Arhivele Naționale Românești, a depus și o muncă colosală pe teren, adunând mărturiile oamenilor din sat. Dânșii, foștii prieteni, colegi sau urmașii colegilor lui Toadere Captari cu drag și-au amintit de viața de atunci, au relatat cele mai frumoase gânduri despre talentatul muzician și iscusitul croitor. Consătenii muzicianului, prin urmare și ai lui Sergiu, au scos de pe la fundul lăzilor vechi diferite fotografii, care puteau să se piardă în negura vremii. Sergiu, însă, le-a învățat publicându-le în această carte. Imagini din copilăria, adolescența, tinerețea și întreaga existență a lui Toadere Captari și a familiei sale ne oferă o panoramă captivantă a vieții culturale și artistice din Costiceni. Împreună cu eroii acestei monografii, am călătorit în trecut, unde mi s-a dezvăluit frumusețea și profunzimea tradițiilor strămoșești.

100 de ani descriși între două coperte, coperte cu pagini de mare preț, despre un mare om, un talentat muzician și rapsod popular, o personalitate excepțională, care a reușit să glorifice în întreaga lume băștina strămoșească. Interesant este faptul că și îndrăgita interpretă, Sofia Rotaru, la vârsta ei fragedă de doar 8 ani, a debutat alături de orchestra lui Toadere Captari. "Privighetoarea din Marșenița" a mai colaborat și mai târziu cu orchestra "Ișvoraș", ceea ce putem vedea și într-o fotografie: Toadere Captari, vioara lui și Sofia Rotaru. Această carte este o sursă de inspirație pentru toți cei care apreciază folclorul românesc și doresc să descopere bogăția patrimoniului nostru cultural! Toadere Captari, un veritabil rapsod de pe Valea Prutului, 100 de ani de la naștere... Crâmpeie din alt veac.
Tatiana Golciuc,
jurnalistă și activistă civică din regiunea Cernăuți

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii