Vasile Bizovi - unul dintre cei mai buni învăţători din Ucraina
Vasile Bizovi - unul dintre cei mai buni învățători din Ucraina

La 25 ianuarie s-au împlinit 15 ani de când profesor emerit al Ucrainei, fostul învățător de limba și literatura română, publicistul și figura publică remarcabilă al localității Boian – Vasile Bizovi a trecut în nemurire.
Cei care îi mai păstrează în suflet flacăra amintirii, spun că dumnealui a fost un om, profesor, publicist  binecuvântat de Dumnezeu. Cu vorba sa lină, blândă, dar  uneori apăsată a îndrumat cu exigență și dragoste spre ziua de azi, a modelat caractere, a învățat elevii să iubească munca, cartea, limba, portul și neamul...
Cu ocazia aniversării a decesului, profesorii de limba și literatura română al Complexului instructiv-educațional „Gimnaziul Boian”, în cadrul orelor educaționale au realizat o manifestare dedicată memoriei scumpului profesor.
În timpul săptămânii elevii gimnaziului au avut ocazia să ia
cunoștința cu materialele, documentele, viața și activitatea extrem de variate a profesorului sârguincios Vasile Bizovi. Elevii și profesorii de limba și literatura română, au decorat un colțișor biografic „Vasile Bizovi - omul, profesor, patriotul”, și o expoziție „Lumina stelei ce-a căzut mai luminează încă”. 
   În decursul lecției comemorative, cei prezenți au recitat poezii și au vorbit despre imensa carieră didactică a lui domnului Vasile care s-a început la 1 septembrie 1945 și a durat până la trecerea în neființă.
Toată viața Vasile Bizovi a căutat să-și îmbogățească cunoștințele, citea mult și colecta cărți. A predat cursuri la Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți. A participat la diverse simpozioane științifice organizate la Cernăuți, Chișinău, Suceava, Rădăuți și alte orașe. În mod constant scria articole pentru ziarele și revistele românești din regiune. El a fost autorul manualelor școlare de literatura română pentru clasele 4-7.
Mulți ani a studiat și a popularizat istoria satului Boian. Cercetările sale istorice se bazau pe sinteza etnografică, folcloristică, lingvistică. Cea mai valoroasă creație al publicistului este monografia localității Boian.

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media