„În cătușele Siberiei”. Fotografii cu copii basarabeni deportați în „neagra străinătate”

„În cătușele Siberiei”. Fotografii cu copii basarabeni deportați în „neagra străinătate”
Copilăria este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții omului. Amintirile ei dau aripi și trezesc nostalgii la orice vârstă. Dar ce poate fi mai trist decât o copilărie distrusă pe nedrept de un sistem politic atroce, criminal și neîndurător, nici chiar în fața unor ființe inocente și nevinovate ca copiii?
În vara anului 1949 ca urmare a desfășurării operațiunii „Sud” au fost deportați 35796 de basarabeni, dintre care 11889 de copii. Mulți dintre ei despărțiți de părinți, au îndurat foame, frig și înstrăinare…
Fotografiile de mai jos, făcute la locul deportărilor din anii 1941, 1949 și 1951, dar și documente care datează din acea perioadă, au fost adunate din diferite localități ale Republicii Moldova și expuse în centrele de cultură, muzeele și bibliotecile din țară.
Imaginile reflectă memoriile, impresiile și trăirile supraviețuitorilor, care alături de părinții și buneii lor, au cunoscut calvarul deportărilor după ce au fost ridicați împreună cu familiile lor și duși în Siberia.
FOTO: Ziarul Național

























Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Cunosc un gagauz care s-a nascut intr-un lagar siberian.E om de treaba,dar tot catre rusi cata!

    RăspundețiȘtergere