Scriitorul român Grigore Crigan, originar din Tărăsăuți, a trecut în lumea celor drepțiProzatorul, publicistul și traducătorul Grigore Crigan s-a retras către cele veșnice. Născut la 15 mai 1941 în comuna Tărăsăuți, fostul județ Hotin, actualmente regiunea Cernăuți, a absolvit Universitatea din Cernăuți în 1963, scrie Agenția de știri BucPress.

Din 1965 și până în 2004 a lucrat la publicația „Zorile Bucovinei”. În 1990 la Chișinău apare nuvela istorică „Vornicul Miron” peste mai bine de un sfert de veac după ce a fost scrisă.

Debutul editorial a fost volumul „Casa cea nouă” (Cernăuți, 2002). Urmează volumul de publicistică „Cea mai curată lacrimă a noastră” (Cernăuți, 2010), apoi volumul de proză „De ce ne iubesc femeile” și volumul de publicistică „Zoriștii”. A tradus din rusă și ucraineană.

Membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, România și Republica Moldova. Membru al Societății Scriitorilor Bucovineni (Suceava) și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

Potrivit publicistei Maria Toacă, care a fost mai mulți ani colegă de redacție cu Grigore Crigan, fiind de-o vârstă cu „Zorile Bucovinei”, scriitorului și ziaristului parcă i-a fost predestinat să-şi consacre viaţa cuvântului matern şi acestei unice (până la sfârşitul anilor 80) publicaţii pentru românii din regiunea Cernăuţi, căreia i-a servit cu dragoste şi înalt profesionalism mai mult de patru decenii. Membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, România şi Republica Moldova, înzestrat cu harul scrisului, şi-a dat dezlegare talentului său de prozator după ce s-a eliberat de responsabilităţile de serviciu. Visurile purtate în suflet de-a lungul activităţii de gazetar au părăsit ascunzişurile tainice, luându-şi avânt spre înalturi. Strădaniile sale de mai înainte au dat rod în cărţile „Casa cea nouă” (Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni), „Cea mai curată lacrimă a noastră”, „De ce ne iubesc femeile?”, în volumul de sincere dezvăluiri „Cu sufletul pe buze” (Grigore Crigan în dialog cu Vasile Tărâţeanu).

La 15 mai 2021 Grigore Crigan și-a sărbătorit frumoasa vârstă de 80 de ani! În această toamnă, din păcate, a fost internat la secția de COVID-19 al spitalului din Cernăuți. S-a retras către ceruri la 21 septembrie.

Societatea Culturală Valea Prutului este profund îndurerată de trecerea la cele veşnice a scriitorului Grigore Crigan. Sincere condoleanţe îndoliatei familii.
Dumnezeu să-l odihnească în pace...

  Comentarii

  Activitățile noastre

  Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

  Hărți vechi

  Statistici

  Free counters!

  Parteneri media