Ion Creangă - „Homer al neamului românesc”

Ion Creangă - „Homer al neamului românesc”
Ia, am fost şi eu, în lumea asta, un boţ cu ochi, o bucată de humă însufleţită din Humuleşti, care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cu minte până la treizeci şi nici bogat până la patruzeci nu m-am făcut. 

1 martie nu este numai ziua în care românii sărbătoresc Mărţişorul sau începutul primăverii, ci şi o zi cu o semnificaţie importantă în literatura română. La 1 martie 1837, la Humuleşti, a văzut lumina zilei sfătosul și mult îndrăgitul  – Ion Creangă, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români. Astfel, la 1 martie 2016 sărbătorim 179 de ani de la naşterea autorului „Amintirilor din copilărie”. În continuare vă propunem câteva impresii ale copiilor, după citirea romanului autobiografic „Amintiri din copilărie”.
– Nică este personajul principal al aşa-numitului roman al copilăriei scris de Ion Creangă. În „Amintiri din copilărie”, autorul îl pune în evidenţă pe Nică, dar nu prea îl descrie în mod direct. Trăsăturile reies indirect din faptele, gesturile şi atitudinea personajului. Nică a fost considerat un simbol al copilului universal, aşa cum a zis şi Ion Creangă: „Aşa eram eu la vârsta aceea fericită şi cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea asta şi pământul, măcar să zică cine ce-a zice.”
Personajul principal este atras de prea multe năzbâtii şi năzdrăvănii şi nu se arată prea mult interesat de carte. A trecut prin prea multe „necazuri când era prins cu mâţa-n sac la furat de cireşe sau la scăldat, apoi aspru pedepsit.
Nică оşi arată viclenia când o minte pe mătuşa Mărioara că vrea să se ducă la scăldat cu băiatul unchiului său, când, de fapt, nu ştia cum să scape de el, pentru a se duce la furat cireşe.
Ramona, clasa a 7-a

– Ion Creangă a scris foarte multe poveşti. Mie оmi place foarte mult pentru că este un scriitor foarte bun. După opera literară „Amintiri din copilărie”, poveştile „Punguţa cu doi bani”, „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Povestea lui Harap-Alb” sunt cele mai iubite de copii.
Din romanul „Amintiri din copilărie” am citit fragmentele „La cireşe”, „La scăldat” şi „La urat”. Aceste fragmente au foarte multe învăţături. După ce le citeşti, rămâi impresionat pentru că sunt hazlii.
Prin creaţia sa originală, Ion Creangă s-a alăturat celorlalţi scriitori, care au contribuit la înfrumuseţarea limbii române.
Nicoleta, clasa a 5-a

– Nică, personajul principal din „Amintiri din copilărie” este prezentat de Ion Creangă ca fiind un copil obişnuit de la sat. Fiul lui Ştefan a Petrei şi al Smărăndiţei, Nică era un băiat firav, ruşinos, ce făcea năzbâtii ca orice copil de vârsta lui. Satul Humuleşti, pârвul Ozana şi împrejurimile păreau pentru Nică locul de joacă şi mediul unde îţi desfăşura toate activităţile obişnuite şi pline de haz.
Întâmplările din copilăria lui Nică îl arată ca pe un copil neastâmpărat, plin de idei năstruşnice, căruia nu-i plăcea să înveţe şi să asculte de cei mari. El a avut o copilărie lipsită de griji şi plină de bucurii, era tot timpul pus pe năzbâtii. Perioada petrecută în satul natal alături de cei dragi a fost una fericită, minunată şi plină de amintiri frumoase.
Ştefan, clasa a 5-a

– Personajul Nică aparţine fantasticului roman al copilăriei, Amintirile lui Creangă. Autorul face direct caracterizarea lui Nică. Caracterizarea indirectă se reflectă din faptele sale: mergea la furat de cireşe, la târg pentru a vinde pupăza furată, apoi a distrus cânepa mătuşii Marioara. Din aceste fapte reiese că era obraznic şi jucăuş.
Din punct de vedere moral, Nica era năzdrăvan şi tot timpul pus pe joacă. Cu toate acestea, Nică era un copil iubitor, plin de viaţă şi hazliu.
Nica este adevăratul personaj al copilăriei, care ne umple şi ne-a umplut inimile de bucurie. Personajul care ne-a făcut mereu să preţuim copilăria şi să ne bucurăm de ea.
Ion Creangă, stând în umbra acestui personaj, şi-a construit opera literară plină de bucurie, frumuseţe şi joacă.
Operele sale merita iubite, puse pe piedestal, dar cel mai important este să nu le uităm. Prin Creangă, literatura deţine comori nepreţuite. Într-un cuvânt, comorile literare ale lui Creangă merită citite.
Alexandra, clasa a 7-a

– Nică este descris ca un băiat năzdrăvan, care nu оnvăţa şi era leneş. El este un copil de doisprezece ani. Nu vrea să înveţe, considerвnd că la şcoală este foarte rău. Decide să fure o pupăză, care îl trezea dimineaţa din somn. E gurmand, pentru că smântânea oalele mamei sale. E foarte inventiv atunci când ascunde pupăza în pod. E imaginea clasică a copilului de la ţară.
Eduard, clasa a 6-a

– Autorul îl vede pe Nică ca fiind imatur, de vreo 11 ani, răsfăţat, leneş şi neastâmpărat. Din punct de vedere fizic, autorul îl descrie cu părul blond, scund, cu ochi căprui şi frumoşi. Din punct de vedere moral, este un băiat jucăuş, nu prea cuminte şi gurmand. Distruge casa Irinucăi. Nică rămâne copilul etern al satului românesc.
Ştefan, clasa a 6-a

Cuvântul Adevărului

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

Comentarii