Expoziția meșterului popular Vasyl Lyhovolea

Expoziția meșterului popular Vasyl Lyhovolea
La 13 aprilie 2014, de sărbătoarea Floriilor, în incinta Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, meșterul popular Vasyl Lyhovolea, o persoană care ține foarte mult la tradițiile populare ale huțulilor, a prezentat lucrările sale excepționale într-o expoziție de artă țărănească, sub genericul „Bucovina, te iubesc”. Printre lucrările sale, s-au enumerat: ouă încondeiate, artizanat, fotografii vechi, obiecte ornamentate ș.a.
Ucrainean de origine, familia domnului Lyhovolea provine din faimoasa comună sud-bucovineană Brodina, o comună unde sau păstrat cu măiestrie tradițiile populare ale huțulilor. Dumnealui s-a născut la 13 noiembrie 1952, la Rădăuți (România). În 1958 părinții săi își mută domiciliu la o bunică din raionul Vijnița, regiunea Cernăuți.
S-a format ca artist plastic fiind impresionat mereu de frumusețea, măreția și atmosfera misterioasă a munților Carpaţi, de cultura și tradițiile a două popoare vecine: român și ucrainean, iar izvoarele spirituale ale acestora se împletesc cu măiestrie în lucrările sale, - a relatat președintele societății „Mihai Eminescu” Vasile Bâcu.
Cu zâmbetul blajin și o privire nostimă, domnul Vasyl ne povestește cu entuziasm, despre expoziția sa. Printre fotografiile vechi ale strămoșilor săi din perioada austro-ungară și cea română, am remarcat o adevărată artă de prelucrare a lemnului și de încondeiere a ouălor. Am rămas profund impresionat de „bartka” baltagul huțulesc, se spune că oamenii plăteau 5 coroane pentru dreptul de a purta baltag, acesta fiind un semn
distinctiv, o armă națională.
O atenție deosebită meșteșugașul bucovinean îi acordă lui Olexa Dovbuș - marele haiduc al huțulilor, numindu-l „Vuico Dovbuș” și personalității domnitorului moldav Ștefan cel Mare.
- Bucovina pentru mine este un ținut unitar, pe care nu pot să-l împart. De aceea prețuiesc și respect toate tradițiile populare românești și ucrainene. 
     Un impas negativ și dezastruos pentru dezvoltarea culturii populare ale huțulilor, în opinia domnului Vasyl, a fost regimul sovietic. Acum avem mai multe prerogative pentru promovarea folclorului nostru, situația culturală a huțulilor în momentul de față este prielnică, a specificat meșterul popular Vasyl Lyhovolea.
Sergiu Barbuța