Parcul dendrologic „Sofievka”, o minune lăsată de Dumnezeu pe pământ

Parcul dendrologic „Sofievka”, o minune lăsată de Dumnezeu pe pământ
Zilele trecute, elevii clasei a 6-A de la ŞCG din Draniţa, au fost într-o excursie în frumosul oraş Umani, revenind acasă plini de energie şi emoţii. Ne-a impresionat oraşul Uman, care are o captură pitorească, câştigând pe drept onoarea de a fi numit „perla Ucrainei” şi „cartea de vizită” a ţării noastre. Parcul dendrologic „Sofievka” se află în partea de nord al oraşuli Umani pe malul râului Kamenca.
Este un loc de odihnă, care-i vizitat anual de 500000 de oameni. Parcul „Sofievka” este întemeiat în anul 1796 de către magnatul polonez Stanislav Potoţchi. Este numit în cinstea soţiei lui Sofia Vitt-Potoţcaia. Suprafaţa parcului este de 176 de hectare. Se consideră renumit prin relieful neobişnuit şi prin plante, tufari, copaci exotici, arhitectură extraordinară şi sculpturi antice. Era o zi superbă de toamnă. Frunzele ruginii, care se aşterneau ca o plapumă peste pământul rece şi umed, încântau orice privire. Eleformau un covor multicolor, plin de nuanţe vesele şi frumoase, creând un peisaj artistic cromat, minunat şi de neuitat. Aici timpul parcă s-a oprit în loc şi a conservat natura în toată splendoarea ei.
Când am intart pe porţile acestui parc am avut impresia că s-a coborât pe pământ paradisul şi noi am rămas încântaţi de frumuseţea acestui loc. Apele, iarba, pietrele tectonice, arborii, florile toate parcă emanau mir dumnezeiesc.
Te cuprindea o linişte sufletească de parcă ai fi vrut să stai numai aici, să trăieşti alături de creaţia magnifică a naturii. Natura şi arta, două forţele magnifice au creat o capodoperă minunată. Oriunde poţi vedea geniul creaţiei... Patrunzând în fiecare colţişor al parcul aşteptăm să vedem diferite simboluri şi sculpturi, care sunt strâns legate de legendele şi miturile Greciei şi Romei Antice. Cine n-a văzut Sofievka, acela n-are nici o idee despre felul în care arta influenţează natura. Piatra şi apa sunt bogăţiile ei.
După ce am admirat îndelung parcul, am făcut o serie de poze cu elevii. Fireşte, clipele minunate petrecute în mijlocul naturii vor rămâne pentru totdeauna în amintirea copiilor.

Natalia BUZUMURGA,
profesoară de limba şi literatura română la ŞCG din Draniţa
Cuvântul Adevărului

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii