Sărbătoarea mărțișorului și a primăverii, la Şcoala din Vancicăuți

Sărbătoarea mărțișorului și a primăverii, la Şcoala din Vancicăuți


Culorile şi aromele primăverii, împreună cu zâmbetele şi emoţiile a zeci de copii, şi-au dat întâlnire pe 1 martie la Şcoala medie de cultură generală din Vancicăuți, unde, coordonaţi şi îndrumaţi de cadrele didactice ale unităţii, elevii şi-au încântat colegii şi dascălii cu cântece tematice, poezii şi alte momente pregătite special pentru acest eveniment.

De mărţişor sunt legate şi două interesante legende: una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu şi a redat astrul cerului şi oamenilor. În luptă el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii.
A doua legendă arată că Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel răsărit, pe care a vrut să îl ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Iarna a devenit mânioasă şi a trimis un frig teribil peste ghiocel care a îngheţat,  Primăvara a dorit să îi ţină de cald cu mâinile şi s-a rănit la un deget, iar sângele i-a curs peste ghiocel, readucându-l la viaţă. Potrivit legendei, astfel, Primăvara a învins Iarna.
Nu se cunoaşte exact când a apărut tradiţia mărţişorului, dar se estimează că ea este veche de mii de ani.
La origini, obiceiul mărţişorului era legat de reînnoirea naturii cu ocazia venirii primăverii, fiind larg răspândit ulterior în spaţiul balcanic. În timp tradiţia de mărţişor a primit şi alte conotaţii, legate de optimism şi credinţă.




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii