Oștenii lui Ştefan cel Mare, comemorați la biserica din Valea Cosminului


În data de 24 octombrie 2021, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Valea Cosminului, regiunea Cernăuți, a fost oficiată o slujbă de comemorare a oștenilor voievodului Ştefan cel Mare și Sfânt, care au căzut la datorie în bătălia de la Codrii Cosminului.

Ceremonia religioasă pentru pomenirea eroilor neamului, care cu 524 de ani în urmă au luptat vitejește împotriva regatului polon, a fost oficiată de către părintele paroh Dimitrie Gaina.

Acțiunea de comemorare a celor care și-au dat viața, apărând dreapta credință, baștina străbună și graiul matern a fost organizată de Societatea culturală Valea Prutului și Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuți.

La evenimentul duhovnicesc au participat zeci de enoriași din localitate, oameni de cultură, jurnaliști și reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți.

După predica rostită de preacucernicul părinte Dimitrie, despre necesitatea cinstirii înaintașilor noștri, păstrarea adevăratei credințe strămoșești și a limbii materne, în fața enoriașilor au vorbit: Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” și Vasile Bâcu, președintele Societății pentru cultură și literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.

Cei care au luat cuvântul au vorbit despre importanța acestui eveniment în istorie, îndemnându-i pe cei prezenți să nu lase în negura uitării faptele vitejești ale lui Ștefan cel Mare și oștenilor săi.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența unui grup de tineri artiști din satele Costiceni și Vancicăuți, îndrumați de profesorul Vladimir Rață, care au interpretat mai multe melodii de suflet, printre care și renumitul cântec românesc „Cântă cucu-n Bucovina”. Membrii corului parohial au interpretat în cadrul acțiunii cântecul patriotic „Când a fost să moară Ştefan”.

La final, participanții manifestării au vizitat Stejarul secular din Codrii Cosmnilui, martor al bătăliei de la 1497 a lui Ștefan cel Mare cu oastea leșească.

Valea Cosmului este o localitate emblematică pentru istoria neamului românesc. În anul 1497, Ştefan cel Mare s-a războit cu regele polon Ioan I Albert. Bătălia dintre cei doi a avut loc în Codrii Cosminului, la circa 100 de kilometri la nord de Suceava, bătălie soldată cu victoria răzeșilor moldoveni, care au distrus aproape în totalitate oastea polonă. În această luptă Ştefan cel Mare și Sfânt s-a dovedit a fi încă o dată un excelent conducător de oști, un apărător neclintit al credinţei strămoşeşti si identităţii naţionale.
Sergiu Barbuța
președintele Societății culturale „Valea Prutului”


























Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Foarte frumos ca se respecta memoria si eforturile celor ce s-au luptat pentru pamantul stramosesc cu cotropitorii. Un al doilea Stefan cel mare nu s-a mai nascut! Nu trebuie uitate limba, si eforturile stramosilor de a pastra integritatea si sufletul locuitorilor peste care au venit intre timp o multime de navalitori si asupritori ai neamului nostru. Va admir si va respect pentru tot efortul de a pastra vie amintirea inaintasilor, limba si cultura romaneasca atat de prigonite de unii care se vor in comunitatea europeana da nu merita nici un buna ziua pentru modul lor de a se purta. Multa sanatate tuturor oamenilor care traiesc pe acele meleaguri si care sunt OAMENI!

    RăspundețiȘtergere