Omagiu limbii materne la Școala din Cerlena, cea mai veche școală românească din regiunea Cernăuți


În fiecare instituție de învățământ din ținutul nostru a fost marcată Ziua Internațională a Limbii Materne. Aceste acțiuni extrașcolare poartă o încărcătură emotivă, educativă și instructivă deosebită prin omagierea limbii mamei, limbii de acasă, limbii neamului.

„În al limbilor tezaur / Fi-va pururi eternă / Limba doinelor de aur, / Limba noastră cea maternă” – iată laitmotivul acțiunii extrașcolare, desfășurate la Școala medie din Cerlena, organizate de învățătoarea de clasele primare, Ludmila Condrea.

Elevii din clasa a patra, prin recitalul „Limba maternă – floare eternă”, au afirmat că pentru un popor graiul matern prezintă cea mai mare valoare.

Această acțiune din preajma Zilei Internaționale a Limbii Materne a fost întregită de sărbătoarea din 21 februarie, desfășurată cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală. 

Cu acest prilej profesorii filologi de la Școala din Cerlena, Elisaveta Grițunic, Aurica Misiura și Raisa Dumitraș au organizat o întâlnire de suflet cu poeții originari din raionul Noua Suliță, Vasile Vascan, care scrie în ucraineană, și Sergiu Bespalco, care scrie în română. 

La sărbătoare a fost prezentă și metodista de la Cabinetul metodic raional, Olga Scripnic. Oaspeții, vorbind despre importanța cunoașterii și păstrării limbii materne, le-au citit elevilor poezii scrise în ultima vreme de ei. Dar și elevii au pregătit un recital de versuri ale acestor autori – în limbile ucraineană și română.

În final, directorul școlii, Valeriu Priscu, a mulțumit oaspeților pentru această întâlnire cordială, în care verbul matern s-a simțit la el acasă.







Trimiteți un comentariu

0 Comentarii