„Siberia din oase”. Un film despre drama a zeci de mii de basarabeni din perioada stalinistă

Pe 6 iulie s-au împlinit 71 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia și nordul Bucovinei. În acea tristă noapte din 5 spre 6 iunie 1949 au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de nord zeci de mii de persoane, majoritatea fiind femei și copii. Mulți dintre ei nu am mai revenit niciodată acasă. Mulți dintre ei au murit de foame, de boli, de muncă peste puterile lor, dar și de durere sufletească. Puțini dintre cei care s-au întors acasă au reușit să ne povestească despre infernul prin care au trecut.

 

Filmul documentar „Siberia din oase”, o producție a Studioului de film OWH din Republica Moldova, în regia Leontinei Vatamanu, fiica cea mai mică a regretatului poet și savant Ion Vatamanu, ne reamintește despre drama celor deportați și ne învață despre curajul și puterea de a trăi.

 

Pelicula e construită pe mărturiile a patru protagonişti care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia în cel de-al doilea val de deportări. Fiecare episod are o istorie separată, iar în ansamblu, ele punctează ororile şi dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă.



„Siberia din oase” îi arată pe câțiva copii smulși din casele lor și cărați în camioane, apoi în trenuri, spre tărâmul sclaviei și frigului din Siberia. Toate întâmplările din această peliculă sunt adevărate, iar una dintre protagoniste este chiar mama regizoarei, doamna Elena Vatamanu-Curicheru, o cunoscută traducătoare, fiica scriitorului Mihail Curicheru, deportat în Siberia şi decedat, în 1943, într-un lagăr din Taişet (regiunea Irkutsk, Rusia).

 

Pelicula a fost lansată în vara anului trecut pentru a comemora 70 de ani de la aceste deportări și s-a bucurat de aprecierea criticilor și a publicului. În luna ianuarie filmul a prezentat în Canada, iar pe 6 iulie a.c, în premieră absolută, filmul a fost difuzat la TVR Moldova.

 

Regizoarea Leontinei Vatamanu a promis că după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 filmul va fi proiectat și în regiunea Cernăuți, în special la Costiceni, satul de baştină al tatălui său.


Valea Prutului

 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii