Societatea Civică „Valea Prutului” - raport de activitate pentru anul 2021

Societatea Valea Prutului

Societatea publică „Valea Prutului” este o organizație tânără înființată de un grup de români din regiunea Cernăuți, pasionați de păstrarea tradițiilor strămoșești, promovarea și susținerea limbii române, valorificarea trecutului istoric și a patrimoniului cultural.

Pe parcursul anului 2021 societatea a organizat, o serie de evenimente și activități comemorative, unele în comun cu Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Societatea Bibliotecarilor Bucovinei, dedicate moștenirii culturale, istorice și spirituale a românilor din ținut. Membrii organizației au publicat pe paginile Ziarului „Gazeta de Herţa”, dar și în alte surse de informare, inclusiv pe portalul  „ValeaPrutului” - diverse materiale și articole legate de cercetarea trecutului strămoșesc, istoria plaiului natal, a personalităților locului, promovarea și conservarea culturii naționale.

La inițiativa societății în 2021 a fost lansat proiectul „Digitalizarea amintirilor”. Acesta are drept scop promovarea culturii naționale prin colectarea, digitalizarea și restaurarea fotografiilor vechi din satele românofone ale ținutului Hotin (nordul Basarabiei, regiunea Cernăuți). Inițiativa a luat naștere din pasiunea față de trecut și rădăcinile noastre, precum și din dorința de a conserva și promova patrimoniului fotografic local.

Fototeca poate fi accesată pe acest link: bit.ly/38wfW76



De asemena, societatea a continuat să dezvolte postul online Radio Folclor Moldovenesc (Cernăuți) - care transmite 24 de ore din 24 muzică populară și tradițională românească din zonele folclorice - Moldova, Bucovina și Basarabia.

În ciuda pandemiei COVID-19, ne vor strădui, alături de celelalte societăți culturale, să organizăm și în următorii ani activități legate de promovarea valorilor culturale și spirituale ale comunității românești din ținut.

Vă prezentăm o parte din activitățile noastre realizate în anul 2021:

Comemorarea profesorului Aron Pumnul, la 155 de ani de la trecerea la cele veșnice



Personalități marcante ale vieții culturale și spirituale din Țara Fagilor, omagiate la Cernăuți
În cadrul evenimentului au fost comemorați Vladimir de ReptaEpaminonda Bucevschi, Constantin Mandicevschi, etc.



Organizarea mesei rotunde: „Costiceni - istorie, cultură, identitate” cu prilejul împlinirii a 440 de ani de la prima atestare documentară a satului Costiceni



Participarea la mitingul de comemorare prilejuit de împlinirea a 80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă din 1941



Comemorarea soldaților căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial la Berestea și Pol-Vancicăuți (Costiceni)





Ceremonia religioasă pentru pomenirea eroilor neamului, care cu 524 de ani în urmă au luptat vitejește în Codrii Cosminului


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii