Amintiri de neuitat din tabăra ARC de la Sulina

Copiii care, în această vară, au participat la programul ARC și s-au odihnit câte o săptămână în una dintre tabere, au adus acasă, în inimile lor, o părticică de Românie. Sufletele lor generoase vor împărți această dragoste cu colegii lor de la școală, cu vecinii și cu cei care încă nu au fost în România, care încă nu prea știu despre România și cu cei care visează să ajungă cândva în România.

Au adus cu ei imagini frumoase de la munte și mare, de la muzee și mănăstiri, din satele și orașele pe care le-au vizitat. Călătoria de la un capăt la altul al țării cu autocarul le-a creat impresii frumoase. Alții au călătorit cu vaporul, iar alții chiar cu barca în Delta Dunării.

Au avut ocazia fericită de a se odihni în tabăra Sulina, în a doua serie de tabere ale programului ARC, organizat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și tinerii din câteva localități de pe valea Prutului. Președintele societății „Valea Prutului”, Sergiu Barbuța, a avut grijă ca copiii care, pe parcursul anului, au participat activ la concursurile și manifestările organizate de către societatea sa, să viziteze acum România. A selectat copiii care au participat la olimpiade sau s-au evidențiat cu succes la învățătură. Au fost și câțiva copii, mai bine zis tineri artiști, de la ansamblul "Ghiocel", condus de către Vladimir Rața. 

Muzica populară românească a răsunat frumos în interpretarea lor pe acest meleag plin de oameni gospodari, vorbitori de limbă română. Ei sunt bine cunoscuți aici și departe de hotarele țării, unde au susținut concerte și au obținut premii.

Faleza Dunării și orașul Sulina i-au întâmpinat pe noii oaspeți cu soare și cu zâmbete. Imnul taberei "Ne place la Sulina" a fost cântat atât de cei veniți, cât și de cei care urmau să plece pe Dunăre cu vaporul din tabără. Aceștia aveau cu ei o valiză plină de lucruri personale și alta plină cu bună dispoziție, amintiri, fericire și satisfacție, legături noi de prietenie cu colegi din diferite țări și cu români de pretutindeni.

Directorul taberei, administratorul, toți organizatorii, voluntarii și chiar coordonatorii de tabere veniți tocmai din București i-au întâmpinat binevoitor și vesel pe cei veniți. Aceasta a creat fundamentul puternic al unei noi corelații dintre participanți și colaboratorii proiectului. Atmosfera prielnică a dat start unei săptămâni pline de creație, cultură, spiritualitate, lectură, sport, artă și plajă pe litoralul Mării Negre și în diferite ateliere.

Zi de zi, s-a adunat în bagajul nostru aceeași valiză imaginată, dar de mare preț, cu lucruri nevăzute, dar atât de bine simțite când ieși în lume. Valiza plină de dragoste, dar e dragostea de Patrie, e dragostea de limbă. E dragostea pe care părinții și bunicii noștri au semănat-o în inimile noastre demult. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a reînnoit-o și a readus-o la viață prin tot ceea ce face pentru noi. A reușit să "conecteze trecutul cu prezentul, prezentul cu viitorul," cum a scris domnul Secretar de Stat Gheorghe Cârciu pe pagina sa de Facebook.

Vă mulțumim, domnule Gheorghe Cârciu, pentru ceea ce faceți, și vă asigurăm că noi, tinerii români, copiii din Nordul Bucovinei, vom rămâne întotdeauna legați de casă, legați de România, și, sigur, indiferent unde ne-am afla, "această legătură nu va putea fi ruptă niciodată."

Mulțumim Guvernului României și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Alese mulțumiri Consulatului General al României la Cernăuți, doamnei Consul General Irina Stanculescu, domnului ministru-consilier Dan Constantin și doamnei Felicia Vranceanu. Sunteți pentru noi puntea care ne leagă de România, sunteți cerul senin și albastru care se extinde și deasupra noastră, pentru a ne simți în mai multă siguranță în această perioadă neliniștită prin care trece Ucraina.

Mulțumim, România, pentru pacea din țara voastră, pe care o vedem și o privesc copiii din țara mea! Și o așteaptă... 

Tatiana Golciuc
 iulie 2023, Cernăuți-Sulina-Cernăuți

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii