De unde atâta agresivitate?




De unde atâta agresivitate?
La întrebarea părinţilor referitoare la violenţele în şcoli ale copiilor între ei, psihologii răspund simplu: e o urmare a educaţiei” primite acasă. Nu există părinţi care să nu se fi confruntat cu asemenea probleme. Elevii se lovesc, se împing, se ameninţă fizic, iau cu forţa obiecte ale celorlalţi, pun porecle umilitoare, discriminează, sunt agresivi cu profesorii. Ba mai folosesc telefonul şi Internetul pentru mesaje jignitoare despre alţi copii sau chiar cadre didactice. Din această cauză profesorii adeseori îşi pierd răbdarea, folosesec ameninţarea, pedepse
fizice, umilesc elevii, fac înscrieri în zilnice despre comportarea copiilor.
Mă veţi întreba ce m-a făcut să abordez această temă. În preajma Sfântului Nicolai mă întorceam de la piaţă cu nişte cadouri pentru fiul meu şi, în rutieră, am văzut o nevastă care plângea. Femeia de alături i-a cedat locul şi a întrebat-o ce s-a întâmplat. Nevasta a povestit suspinând că tocmai acum vine de la spitalul regional, unde a fost internat fiul ei de 11 ani. Acesta a fost bătut măr, în curtea şcolii, de alţi doi băieţi ceva mai mari decât el. Ei l-au lovit cu picioarele în piept, în burtă. În faţă, i-au dezbătut un dinte, apoi l-au lăsat să zacă jos. Tânăra femeie povestea că fiul ei e foarte liniştit şi nu provoacă conflicte. A fost bătut de cei doi elevi fără nici un motiv, pur şi simplu pentru distracţie. Vinovaţii au scrise pe frunte şi ale năzdrăvănii despre care părinţii lor tac.
Unii copii sunt impulsivi şi nu se gândesc la consecinţele com­portamentului lor, vor să-i domine pe ceilalţi, să îşi exercite puterea şi controlul asupra celor mai mici. Vor să se simtă mari şi tari în faţa colegilor. Alţi copii provin din familii dificile şi transferă supărarea şi furia asupra celorlalţi. Alţii fac asta ca urmare a abuzului la care sunt supuşi acasă sau pe care îl observă între părinţi, alţii pentru că nu au fost educaţi adecvat.
Psihologii mai explică şi influenţa factorilor biologici care de asemenea sunt importanţi când ne întrebăm: de unde vine atâta agresivitate? Agresivitatea este o caracteristică inerentă a fiinţei umane, însă anumiţi factori biologici pot creşte nivelul de agresivitate dincolo de normele acceptate. Şi temperamentul este un factor care contribuie în mod semnificativ la manifestarea agresivităţii. Un copil foarte activ şi impulsiv este mai predispus la manifestarea unui comportament agresiv cu ceilalţi copii cu un temperament calm.
Părinţii sunt profesorii cu cea mai mare putere. Ei pot avea impact, fie pozitiv, fie negativ, asupra copiilor. Părinţii buni sunt într-o permanenţă bătaie cu influenţele negative pe care lumea le poate avea asupra copiilor. Alţi părinţi îi influenţează pe cei mici, învăţându-i să aibă preferinţe şi promovează valori care susţin conflictul. Adeseori copiilor li se spune că ei sunt mai buni decât alţii şi îndrumaţi să nu se alăture altor copii care sunt percepuţi ca lipsiţi de anumite calităţi.
Şi televiziunea în zilele noastre are un impact foarte mare asupra copiilor. Studiile arată că acei copii care petrec mai mult timp în faţa televizorului, vizionând filme cu acte de violenţă, sau în faţa calculatorului, având acces la jocuri violente, sunt mai puţin empatici cu alţi copii. Răsfăţul este un factor ce contribuie cu succes la manifestarea unor comportamente agresive la copii. Unii au primit întotdeauna ce au cerut şi vor să se bucure în continuare de sentimentul de putere.
Mediul familial influenţează însă cu o mai mare putere comportamentul neadecvat, agresiv al copiilor. O familie caracterizată prin lipsa căldurii şi a implicării, eşecul adulţilor în stabilirea limitelor în ceea ce priveşte comportamentul agresiv faţă de alţi copii, fraţi, rude, prea multă libertate şi prea puţină iubire, utilizarea pedepselor corporale şi a violenţei emoţionale în creşterea copilului formează agresivitatea cu diferite dificultăţi de adaptare.
Aşa că majoritatea factorilor în privinţa educării copilului depinde de noi, părinţii, şi trebuie să avem în vedere acest lucru când ne întrebăm: de unde vine atâta agresivitate? De ce se bat copiii?
Diana Bănescu
Concordia
№. 50 – 19 decembrie 2014 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii