Moșul tuturor copiilor: Sfântului Ierarh Nicolae
Moșul tuturor copiilor: Sfântului Ierarh Nicolae
La 19 decembrie creştinii ortodocşi îl sărbătoresc (pe stil vechi) pe unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai credinţei strămoşeşti, pe Sf. Nicolai - Făcătorul de Minuni, al cărui nume se tălmăceşte ca „biruitor de popor, biruitor al răului”. Sf. Ierarh Nicolae a trăit pe vremea împăraţilor Diocţian şi Maximilian. A murit la 6 decembrie anul 342. Din anul 1807 moaştele Sf. Nicolai se află la Bali, Italia, luate din Mira, ca să nu cadă în mâinile musulmanilor.
Despre Sf. Nicolai legenda ne spune că, alături de Sf. Toader, acesta păzeşte Soarele care, îngrozit de relele pe care le vede pe pământ, vrea să fugă. De aceea Tatăl Ceresc i-a pus pe aceşti doi sfinţi să-l păzească. De asemenea, Sf. Nicolai stă­pâneşte apele şi este patronul marinarilor, pe care îi salvează de la înec. El îi apără şi pe soldaţi în război,
ajută văduvele, copiii şi fetele sărace la măritat.
Un episod popular referitor la Sf. Nicolai este acela potrivit căruia el a strecurat noaptea în casa unui om sărac o pungă cu galbeni, cu care cele trei fete ale omului au putut să-şi facă zestre şi să se căsătorească. Aruncând punga peste fereastră, aceasta a nimerit într-o gheată. De aici şi obiceiul ca în noaptea spre Sf. Nicolai copiii să-şi pregătească ghetele pentru ca Moş Nicolai să le puie cadouri. Cei cuminţi se bucură de cadou, iar cei care nu au fost cuminţi primesc o nuieluşă de măr. De asemenea se spune că cei care au primit în ghete nuieluşa trebuie să o pună în apă lângă icoane, şi dacă înfloreşte până la Crăciun, înseamnă că păcatele le-au fost iertate.
În unele locuri, copiii lasă moşului un pic din mâncarea lor preferată - un mod de a-i cere iertare, iar fetele folosesc ritualuri pentru a-şi afla viitorul.
Moş Nicolai este o personificare a timpului îmbătrânit. Una dintre cele mai răspândite superstiţii legate de Sf. Nicolai este că în această zi începe oficial iarna. Sf. Nicolai e un moş bătrân cu barbă albă, pe care trebuie să o scuture ca să ningă. Dacă de Nicolai pământul e negru, se spune: „Hei, a întinerit Sf. Nicolai”.
Acest sfânt este mult iubit de credincioșii ucraineni precum și de români. În majoritatea zonelor rurale, în special în Bucovina, se păstrează obiceiul ca începând cu ziua de Sf. Nicolai fetele şi flăcăii să se adune pentru a se organiza în vederea sărbătorilor de iarnă: se aleg liderii cetelor de colindători, repertoriul colindelor, începe pregătirea costumelor. Astfel derulează pregătirea oficială pentru sărbătorile de Crăciun şi Sf. Vasile.
 În țara vecină România, aproape 800.000 de persoane poartă în poartă numele. Astfel, din totalul româncelor, peste 206.800 poartă numele de Nicoleta, 53.797 - Niculina sau Neculina, iar altele, aproximativ 10.000 de femei - Niculiţa sau Neculiţa. Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Sf. Ierarh Nicolai peste 325.700 poartă numele Nicolae, aproximativ 60.000 - Niculai sau Neculai, 29.797 - Niculae, iar alţii peste 25.700 - Nicu.
Datele oficiale atestă că în Republica Moldova locuiesc peste 47 de mii de persoane care poartă numele Nicolae. Numele este popular și în rândul femeilor, astfel peste opt mii de femei au numele Nicoleta.
Dumitru Mintencu
Concordia
№. 50 – 19 decembrie 2014

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media