O doină în memoria unui tânăr care i-a impresionat pe mulți
O doină în memoria unui tânăr care i-a impresionat pe mulți
La 16 noiembrie a. c, pe traseul Cernăuți-Chișinău a avut loc un accident teribil care a zguduit întreaga regiune. În urma acestui accident rutier au decedat trei tineri din satul Mahala, raionul Noua Sulița în vârstă de 18, 20 și 27 de ani. Moartea prematură al băieților a provocat părinților și celor apropiați o durere imensă.
Dana Gostiuc, o bună prietenă al lui Ionel Axani, (unul dintre tinerii decedați) spune că sufletul lui a fost curat ca lacrima, era un băiat vesel și plin de viață. Vestea tristă despre moarte lui a pus-o serios pe gânduri, întrucât ea a hotărât să-i imortalizeze numele într-un cântec. Ea a compus o doină excepțională și a postat-o în rețelele de socializare. Peste un timp, această melodie a trezit admirație printre tineri. În opinia ei, tinerii și prietenii celor răposați, ascultând o asemenea doină, vor păstra în memorie candela aprinsă a celor plecați prea devreme în lumea fără dor.
- Când am auzit de această tragedie, lăcrimile-mi curgeau neîcetat și durerea îmi sfâșia sufletul. Atunci, în mintea mea a apărut o melodie, că și cum ar intona-o un înger. A doua zi stând posomorâtă la fereastră, am hotărât să scriu un cântec în memoria lui Ionel. Cântecul l-am numit: „Inima badei s-a stins”. Mama când a auzit doina compusă de mine, mi-a sugerat să fac o înregistrare audio. Așa a apărut această doină în memoria tinerilor din satul nostru.
Dana a absolvit Facultatea de Drept din Cernăuți. Deține funcția de jurist la Casa de copii din Mahala. Ea spune că are și un hobby, îi place foarte mult să cânte.
- Ador farmecul și duioșia cântecului, însă, din păcate, n-am avut posibilitate să mă înscriu la vreo școală de canto pentru-a obține o experiență mai bogată și mai aprofundată în acest domeniu. Nu cunosc toate nuanţele și tonalitățile, dar totuși simt o atracție față de muzică. Genul meu preferat este muzica populară. Folclorul îmi face viața mai frumoasă și inima mai voioasă. Când ascult cântecele noastre populare, parcă mai uit din problemele cotidiene, ne-a spus Dana.
Sergiu Barbuța


Foaie verde matostat,
Codru frunza a scuturat,
Dar bădița nu mai este,
S-a auzut în sat o veste.

(Refren)
Of of of și iară of,
Îmi arde inima în foc,
Of of of și iară of,
Îmi arde inima în foc.

Inima bade-i s-a stins,
Lumănări i s-au aprins,
De ce bade te-au luat,
Mare jale ne-au lăsat.

Bădiță nu te-ai gândit,
La părinți le-ai trebuit,
Le erai un trandafir,
Iar acuma le ești spin.

Dumnezeu, sufletul tău,
Nu la duce cred la rău,
Ci la duce bade-n rai,
Lângă îngeri tu să stai.

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media