Datini și Tradiții românești - Jocul Caprei

Datini și Tradiții românești - Jocul Caprei
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Anul Nou ale tradiției populare românești, dacă nu cel mai cunoscut, este mersul cu capra. Acest obicei nu este unul creștin la origine, dar a fost acceptat încetul cu încetul de creștin, capra fiind două simboluri dacice precreștine.
Unii susţin că mersul cu capra datează doar din secolul XIX, după o lungă perioadă de absenţă a acestui obicei din folclorul românesc, alţii spun că a existat dintotdeauna dar nu s-a manifestat în toate regiunile, ca în ziua de azi. Renaşterea mersului cu capra în secolul XIX a venit sub forma unui element de cult cu un rol
important pentru omul simplu, agricultorul de rând: stabilirea dacă vremea va fi bună sau rea în anul ce vine.
Mersul cu capra şi primirea în sine a caprei în fiecare casă creștineasca aduce cu sine noroc şi belşug, potrivit tradițiilor româneşti. Cea mai bună zi pentru a merge cu capra este 31 decembrie, însa românii nu se limitează doar la această zi, ci continuă sărbătoare și pe 1 ianuarie și 2 ianuarie.
Mersul cu capra este, așadar, un obicei care stabilește starea meteo a anului ce vine și un cult al țăranilor: pentru a avea un an rodnic, cu pământuri fertile, agricultorii trebuie să arunce în dreptul caprei, în timp ce aceasta joacă, semințe și boabe pe care le va planta.
În lumea modernă de azi, mersul cu capra se mai păstrează în zone izolate ale ţării şi nu mai reprezintă ceea ce era demult. Astăzi este un prilej de manifestare artistică, alături de capră existând mai multe personaje folclorice, îmbrăcate în culori vii și cu măşti special create pentru perioada Anului Nou.
Colindătorii nu folosesc o capră adevărată, ci unul din membrii grupului se deghizează în capra, îmbrăcat într-un costum special, alcătuit dintr-un băţ lung de lemn, la capătul căruia se află un cap sculptat sub forma unui cap de capră. Frumuseţea caprei este scoasă în evidenţă prin coarnele lucrate manual şi oglinzi şi panglici viu colorate.
Foto: Gheorghe Checheliță; Monica Bratu; Gabriel Marian

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii