„Suntem fiii lui Dumnezeu” - Înaltpreasfinţitul Onufrie, Mitropolitul Kievului

„Suntem fiii lui Dumnezeu” - Înaltpreasfinţitul Onufrie, Mitropolitul Kievului
Înaltpreasfinţitul Onufrie Berezovski, Mitropolitul Kievului, s-a născut în 1944 în satul Vilaucea din regiunea Cernăuţi. A intrat în monahism în Lavra Serghiev-Posad în anul 1970. În perioada 1988-1990 a fost locţiitor de stareţ al Mănăstirii Poceaev, a doua mănăstire ca importanţă a Ucrainei.
A fost ales Episcop de Cernăuţi în 1990, iar în 2014 a fost ales Mitropolit al Kievului.
Înaltpreasfinţitul Onufrie are o evlavie deosebită pentru Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. A participat la numeroase hramuri ale mănăstirii noastre, fie de Adormirea Maicii Domnului, fie de Sfântul Ştefan. De asemenea, părinţii l-au vizitat de multe ori pentru a primi binecuvântare și cuvânt de folos.
-I-aţi cunoscut bine pe ortodocşii români din Nordul Bucovinei. Ce v-a impresionat la ei?
-Când eu, păcătosul, am sosit la Cernăuţi, fiind uns episcop, şi m-am întâlnit cu preoţii Eparhiei, am spus:
pentru mine nu există nicio diferenţă între ucrainieni şi români; cine-L va iubi mai mult pe Dumnezeu, acela îmi va fi mai aproape. Până astăzi mă călăuzesc după acest principiu. Dacă vorbim despre locuitorii români din Eparhia Cernăuţiului şi a Bucovinei, trebuie să spunem că ei sunt oameni iubitori de Dumnezeu, evlavioşi, buni şi sinceri, vrednici de toată aprecierea.
-Ce este o familie crestină?
-O familie care trăieşte cu Dumnezeu în suflet este o mică biserică, în care membrii familiei sunt trupul Bisericii, iar Mântuitorul Hristos este capul acestui trup mistic. Dacă soţii încearcă să trăiască după legile dumnezeieşti, dacă îşi doresc veşnicia şi mântuirea, atunci şi copiii le vor urma exemplul, vor deveni membri buni ai acestei mici biserici familiale, vor deveni buni cetăţeni ai ţării lor.
-De ce Dumnezeu îngăduie ca fraţii să lupte unul împotriva altuia - avem în vedere conflictul din Donbas?
-Omul este creat de Dumnezeu ca fiinţă liberă. Omul ia arma în mână nu din voia lui Dumnezeu, ci după propria sa voinţă. Cain a luat arma în mână şi l-a omorât pe fratele său, Abel, din propria rău­tate. De atunci a început istoria tristă a duşmăniei dintre oameni şi dintre popoare. Răutatea oame­nilor a stârnit şi războiul din Donbas. Biserica îi îndeamnă pe oameni să se aminte că suntem fiii lui Dumnezeu şi Dumnezeu vrea ca noi să ne rezolvăm paşnic problemele. Ea se roagă pentru ca Dumnezeu să ne ierte nouă tuturor păcatele, păcate care îi fac pe oameni să fie cruzi, răi şi agresivi.
Biserica Ucrainei îi ajută activ pe toţi cei care se află în zona acţiunilor militare, cât şi pe cei care au avut de suferit în urma războiului.
-Vă rugăm să adresaţi un cuvânt tinerilor de astăzi.
-Tineretul este o ţintă deosebită pentru pro­vocările vieţii contemporane. Astăzi, tineretul este invadat de un torent puternic şi năvalnic de informaţii variate, care sunt, în majoritatea lor, negative şi distructive pentru sufletul omului. Această informaţie este periculoasă îndeosebi pentru tineri, care de abia îşi formează mentali­tatea şi universul duhovnicesc. De aceea, sfatul meu pentru tineri este ca aceştia să-şi formeze concepţia lor despre lume nu în baza informaţiilor care suprasaturează internetul, ci în baza înaltelor legi moral-duhovniceşti care sunt scrise în Sfânta Scriptură, în cărţile Sfinţilor Părinţi, care ne expli­că învăţăturile dumnezeieşti din Biblie, conform modelelor strămoşilor evlavioşi şi a bunelor sfaturi părinteşti. Cine Îl iubeşte pe Dumnezeu cu adevă­rat, acela este un om puternic, frumos şi curajos, un om folositor pentru societatea în care trăieşte.
Dumnezeu să binecuvinteze tineretul din întreaga lume!

Sursa: Revista Putna Nr.8 - 2015

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media