„La Șendreni îi sărbătoare, hai, poftiți, în casa mare!”

La Șendreni îi sărbătoare, hai, poftiți, în casa mare!”
De când e omul pe pământ, știm prea bine că la țară, țăranul afară să muncească pe ogor, mai știe să joace și să cânte, căci așa ni-i dat de sus, să muncim apoi să ne veselim.
În data de 12 martie, cu aceste cuvinte cu tâlc, în satul Șendreni-Dranița, raionul Noua Sulița, s-a început minunat festival folcloric sub genericul: „Să nu uităm obiceiurile strămoșești”.
Evenimentul călduros și binevoitor a fost organizat de talentații elevi și profesori ai complexului instructiv educativ Dranița. În decursul acestui festival, tinerii participanții s-au familiarizat rapid cu atmosfera tradițiilor strămoșești. Obiectiv acestui festival vine de la o idee a profesorilor de a promova datinile străbune generației tinere. 
Elevii împreună cu profesorii săi au încercat să le demonstreze tuturor celor prezenți, că la țară tradiția populară românească în continuare dăinuie în inimile oamenilor.
Spectacolul s-a petrecut în sala sportivă a școlii, care a fost înfrumusețată așa cum e datina din bătrâni, cu lăicere și prosoape frumos ornamentate. Fiecare clasa a pregătit câte o masă plină de bucate tradiționale: mămăligă, plăcinte, gogoși, sarmale și multe altele, căci este o vorbă la moldoveni: „de unde ai, de unde n-ai, dar masa trebuie sa fie mare”. 
În programul folcloric au intrat diverse scenete, cântece și dansuri, care pe vremuri încălzeau sufletele strămoșilor noștri, dar acum ne bucura și pe noi. Pe lângă activitatea elevilor, cu un cadou muzical a intervenit tânăra interpretă Alina Maeruță, care mereu depune tot efortul pentru a evidenția și descoperi talentele copiilor.
Cadoul final al sărbătorii a fost prezentat de către colectivul pedagogic al școlii, care interpretând câteva cântece strămoșești de prin zona noastră, au iscat mii de ovații din partea musafirilor. S-a încheiat evenimentul cu jocul tradițional al satului Șendreni-Dranița „Trei-Trei”, care a fost armonios dansat de către profesorii și elevii instituției de învățământ.

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Натали Бузумурга (Масловская) (odnoklassniki) Intr-adevar,a fost o sarbatoare de suflet...Cantec,dans si voie buna!...

    RăspundețiȘtergere