Părintele Iustin Pârvu și minunile sale

Părintele Iustin Pârvu și minunile sale

Părintele arhimandrit Iustin Pârvu a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai României. A intrat în rândul monahilor  în anul 1940, fiind hirotonit preot un an mai târziu, în 1941, pe când avea vârsta de 22 ani.
A fost supus în vremurile comuniste la chinuri inimaginabile dar, asemeni marilor duhovnici ai României, a răbdat cu credință toate nedreptățile. A fost condamnat, pe motive politice, la 12 ani de închisoare, în aceasta perioada fiind muncit prin mai multe închisori din țară: Suceava, Văcărești, Jilava, Gherla, Periprava și Ajud.
Acestor 12 ani de închisoare li s-au mai adăugat încă 4, datorita faptului ca nu s-a lepădat de dreapta credință. Astfel, părintele Iustin Pârvu poate fi trecut în rândul martirilor neamului, care l-au mărturisit pe Hristos chiar cu prețul vieții.
S-a remarcat prin minunile pe care le-a făcut, precum și prin  bunătatea  sa  sufletească,  având  marea
capacitate de a asculta, înțelege și alina suferințele oamenilor.
Smerenia sa era fără margini, astfel ca, întrebându-l niște credincioși de chinurile indurate, a refuzat să vorbească, spunând că alți părinți au suferit chinuri mult mai îngrozitoare, fără să se plângă și fără să facă pe martirii.
Părintele Iustin Pârvu a făcut nenumărate minuni, astfel că, voi vorbi doar despre câteva, mărturisite chiar de protagoniștii principali.
Astfel, o tânără femeie ce se află  într-o perioada tensionată cu viitorul soț, un cetățean Italian, a mers la părintele Iustin Pârvu. Erau pe punctual de a se despărți. Chiar în curtea mănăstirii viitorul soț a sunat-o, spunându-i să își cumpere singură biletul de avion spre Italia. Fiind foarte tristă, a mers la părintele și i-a mărturisit despre perioada grea prin care trecea, dar părintele a liniștit-o, asigurând-o că totul va fi bine.  Imediat ce a ieșit de la părintele,  viitorul soț a sunat-o, cerându-și mii de scuze pentru cele ce a spus, mărturisind că nu știe ce a fost cu el. Apoi s-au căsătorit, relația lor fiind una de succes.
O altă minune s-a petrecut cu un român care, fiind stabilit definitiv în Germania, fără a fi creștin ortodox, făcea meditații transcendentale. În vremea unei meditații i-a apărut un călugăr care s-a luptat cu duhurile sale, pe care le-a învins îngenunchindu-le și cerându-și iertare. După un an de zile de la stabilirea definitiva în Germania, s-a întors în România, neștiind ce se întâmplă cu el. În această perioadă a avut și un accident frontal pe DN 1. Un prieten, care ulterior i-a devenit naș, l-a dus la părintele Iustin Pârvu. Părintele i-a vorbit în felul următor: ,,Mai băiete, cu tine aș putea sta de vorba 3 zile și trei nopți și nu ai înțelege nimic”. L-a trimis astfel la mănăstire și, după 4 zile de stat acolo, a venit la părintele și i-a cerut botezul. Acum este un creștin adevarat.
Pe o tânăra părintele Iustin Pârvu a ajutat-o sa își găsească un loc de muncă. Tânăra se află într-o clipă de deznădejde, deoarece  tocmai primise un refuz din partea unei firme și trebuia neapărat să se angajeze. În aceste clipe s-a rugat cu lacrimi părintelui, deși înainte se îndoise de sfințenia acestuia și, în secunda următoare, i-a sunat telefonul, fiind chemata la un interviu. Astfel și-a găsit locul de muncă dorit.
Acestea sunt doar câteva din minunile săvârșite de părintele Iustin Pârvu în timpul vieții. Dacă am încerca să vorbim despre toate, în primul rând că nu le-am ști, iar în al doilea rând viața noastă nu ar fi așa de lungă pentru a izbuti acest lucru.
Alte minuni: a tămăduit cancerul de esofag, cancerul de tiroida, a tămăduit un copil cu duhul muțeniei, plus multe altele.
Monahul și duhovnicul desăvârșit Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice la vârsta de 94 ani,  duminica seara, în data de 16 iunie 2013.
Mormântul părintelui Iustin Pârvu se află la Mănăstirea Petru Voda din județul Neamț, devenind un adevarat loc de pelerinaj, credincioși din toată țara venind să ia mângâiere de la marele duhovnic.
Minunile părintelui Iustin Pârvu au continuat și după moartea sa.
Astfel, o credincioasă a mărturisit ca, imediat după trecerea la cele veșnice a părintelui, a primit un telefon mobil destul de scump de la o prietena a sa dar, nu după mult timp, l-a pierdut. A anunțat astfel politia, dar șansele de a fi găsit erau foarte mici. Auzind de moartea părintelui și de faptul ca trupul sau izvorăște mir, a pus piciorul la rugăciune și, a doua zi a primit telefon de la politie cum ca i-au găsit telefonul.
O altă minune de după moartea părintelui a  fost mărturisită de o ucenică mai veche a sa. Aceasta se îngrijea deseori să împodobească biserica mănăstirii Petru Voda cu ornamente florale, ori de câte ori era un eveniment important, sau când o ruga părintele Iustin Pârvu. În seara zilei de marți, când părintele era privegheat de mulțime de oameni, aceasta ucenică a fost sunată din partea mănăstirii ca urgent, a doua zi dimineața, să vină să împodobească baldachinul în care urma să fie pus trupul părintelui Iustin Pârvu, spre închinare. Era însa o problema. Florăria cu care colabora nu primea comenzi decât joi și vineri. A sunat-o astfel pe o prietena de-a sa de la o florărie din Suceava, dar spre întristarea amândurora,  nu mai erau în magazin numărul de flori necesare. Dar părintele a avut grija și, după 40 de minute, a primit un telefon de la florărie ca a venit o comanda de 600 de trandafiri albi fără ca cineva sa facă comanda.
„Credincioșii nu au nevoie de savanți acum, au nevoie de oameni, de sfinți, de trăitori, de oameni care să atragă harul, puterea lui Dumnezeu peste noi! Noi nu mai avem îndrăzneală, forța rugăciunii, curățenia sufletească și nevinovăția copiilor care sa meargă la Dumnezeu… Copiii sunt decimați, nu mai sunt”. Parintele Iustin Pârvu

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii