Centenarul nașterii: Maria Vatamanu a împlinit vârsta venerabilă de 100 de ani

În luna august doamna Maria Vatamanu, mama renumitului poet și savant basarabean Ion Vatamanu, rotunjește vârstă venerabilă de 100 de ani. Duminica trecută, cu ocazia centenarului nașterii sale, cea mai longevivă femeie din Costiceni a primit felicitări din partea nepoților și strănepoților, rudelor și consatenilor, care au venit să-i ureze sănătate, pace, bucurii și un călduros La mulți ani!

Sărbătoarea a fost una specială deoarece pragul casei bătrânești i-a fost trecut nu doar de rude, ci și de preotul paroh Aurel Pițu. Slujitorul altarului i-a oferit jubiliarei în dar o icoană a Fecioarei Maria, apoi a oficiat un moleben de sănătate, săvârșind totodată slujba Litiei pentru rudele adormite, unde a fost pomenit și regretatul Ion Vatamanu, care trecuseră în lumea celor drepți acum 27 de ani. 

De asemenea, cu prilejul împlinirii respectabilei vârste de 100 de ani, doamna Maria Vatamanu a primit un buchet mare de flori din partea membrilor Grupului vocal feminin al satului Costiceni, care i-au cântat un „La mulți ani”, adresându-i felicitări cordiale și sincere urări de bine.

Doamna Maria este o femeie stimată atât de locuitorii satului cât și de toți admiratorii creației fiului ei. Este o fire onestă, omenoasă, cumsecade, de o rară bunătate, ca pâinea proaspăt scoasă din cuptor. Ușa casei sale este totdeauna deschisă pentru toți cei care l-au cunoscut pe Ion Vatamanu, dar și pentru cei care i-au urmat îndemnul de a ne întoarce spre propria ființă. Pentru faptul că doamna Mărioara a dăruit acestui neam un fiu cu har poetic deosebit și un luptător pentru idealurile naționale, o mulțime de oameni de valoare vin la Costiceni să se închine în fața ei și să-i ureze multă sănătate. 

Dumneaei spune că a trecut prin viață cu credință și răbdare, iar acum, la adâncă bătrânețe, se bucură de nepoți și trăiește clipe frumoase alături de ei. Sărbătorita și-a trăit cei 100 de ani cu demnitate. Întrebată de secretul longevității, doamna Maria a mărturisit că munca și mișcarea, alături de credința în Dumnezeu, au fost factorii care au întărit-o și au ținut-o în viață.

„Toată viața m-am rugat, am muncit, alcool nu am băut și nu m-am certat cu nimenea. Am consumat numai alimente sănătoase, muncite cu sudoarea frunții pe propriul ogor”, spune jubiliara.

Valea Prutului















Trimiteți un comentariu

0 Comentarii