La data de 30 august 2020, în localitatea Boian a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist. Slujba de pomenire s-a desfășurat la Monumentul închinat memoriei victimelor represiunilor staliniste din centrul satului, fiind oficiată de preotul Vasile Nicoriuc. La eveniment au participat rudele și urmașii celor deportați, oameni de cultură și cetățeni de rând.

După slujba de comemorare a familiilor de localnici nimicite de mașina de reprimare sovietică, a urmat un miting de doliu. Sub povara emoțiilor și a amintirilor amare, au vorbit printre lacrimi mai mulți săteni. Ulterior, în memoria victimelor deportărilor comuniste au fost aprinse lumânări şi pomenite numele celor deportați.

„Au murit în Onega oameni nevinovați, au fost mâncați de șobolani și îngropați în gropi comune. Se îngropau unii pe alții... A fost o mare tragedie pentru neamului nostru românesc. Sătenii noștri erau deportați departe de casă și nimiciți, doar de aceea că erau români, că erau gospodări. Trebuie de știut că toate aceste fărădelegi au avut loc cu „ajutorul” tot cu ajutorul sătenilor... Doamne iartă-mă, dar plânsul văduvilor a făcut ca toți acei nemernic să termine viața în chinuri și dureri... Spun aceste cuvinte nu pentru cei deportați, ce nu s-au întors acasă, dar pentru noi, cei vii, pentru copiii și nepoții noștri, care trebuie să cunoască istoria neamului nostru și să nu permită repetarea momentelor de restriște. Săvârșirea slujbei de pomenire pentru sufletele celor ce nu s-au întors acasă este un lucru important, mai ales pentru tânăra generație, care nu trebuie să uite despre soarta celor osândiți la moarte în Onega și Siberia... Să le fie țărâna ușoară, iar noi să-i pomenim și să-i purtăm mai departe amintirea”, a spus domnul Viorel Bosovici, unul dintre săteni prezenți la acțiune.

În vara anului 1944, potrivit portalului Marele Boian, bărbații din localitatea Boian cu vârste cuprinse între 18 și 40 ani, au fost adunați în centrul satului de unde cu forța au fost urcați în trenuri și duși în lagărele de muncă de lângă Lacul Onega, în apropiere de frontiera URSS cu Finlanda.

Valea Prutului