La 1 aprilie românii de pretutindeni s-au adunat la Fântâna Albă

La 1 aprilie românii de pretutindeni s-au adunat la Fântâna Albă
Ziua de 1 aprilie rămâne să fie o rană deschisă în sufletul neamului românesc. Cu 75 de ani în urmă sute de români şi ucraineni de pe Valea Siretului cu prapore şi cruci în mâini  îşi îndreptau paşii spre Patria mamă cu gândul la libertate şi la o viaţă mai fericită, însă gloanţele grănicerilor sovietici i-au secerat fără milă în pădurea de la Varniţa, nu departe de Fântâna Albă, o localitate situată în apropierea graniţei ucraineano-române.
Până nu demult bucovinenii nici nu aveau dreptul să-şi amintească de acel tragic eveniment din istoria neamului nostru. Astăzi, însă, şi românii, şi ucrainenii din regiunea Cernăuţi îşi dau bine seama cine au fost făptaşii care au nimicit floarea Bucovinei în acei ani de triste amintiri pentru poporul român.
Anul acesta, ca şi în anii precedenţi, pe valea Plângerii, la locul masacrului s-au adunat zeci şi sute de bucovineni pentru a-i omagia pe martirii neamului, pentru a aprinde o lumânare în amintirea lor. Pe lângă intelectualitatea bucovineană, profesori, studenţi şi elevi, lideri ai asociaţiilor culturale româneşti din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia, reprezentanţi mass-media din Ucraina şi România, au fost prezenţi la evenimentul de comemorare şi autorităţile locale, raionale şi regionale, deputatul poporului în Rada Supremă a Ucrainei, dl. Grigore Timiş, care recunosc faptele comise de regimul stalinist şi sovietic de atunci.
Alături de autorităţile ucrainene a sosit la Fântâna Albă şi o delegaţie reprezentativă din partea statului român în frunte cu domnul ministru Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, consilierii dumnealui Radu Cosma şi Valentin Răducanu, senatorul român Viorel Badea, alţi reprezentanţi ai autorităţilor române, precum şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi în frunte cu doamna consul general Eleonora Moldovan, domnul ministru consilier Ionel Ivan, domnul consul Aurelian Rugină şi alţii.
După o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava, delegaţiile oficiale, oaspeţii şi românii de pretutindeni au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul de la Fântâna Albă, apoi rând pe rând, au fost transmise mesaje de compasiune şi gânduri frumoase la adresa românilor şi ucrainenilor, care  nu-şi uită trecutul, istoria şi neamul.
Oamenii de bună credinţă de pe valea Siretului au organizat şi un parastas în memoria martirilor împuşcaţi la 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă.
BucPress.eu
Foto: Nicolae Hauca și Sergiu Dan

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii