Ansamblul „Ţărăncuţa” din Marşinţi - „Toate laolaltă sunteţi ca o floare”
Dintre cele şaizeci şi opt de colective, participante la cea de-a patra ediţie a festivalului-concurs naţional al colectivelor autentice pentru premiul „Gnat Tanţiura”, ansamblul folcloric „Ţărăncuţa” din satul Marşinţi, raionul Noua Sulița, a cucerit locul doi, ducând faima satului natal şi în Viniţa, unde s-a desfăşurat concursul. A fost o experienţă inedită pentru „Ţărăncuţa”, după cum mărturiseşte una din membrele colectivului folcloric – Sofia Roşca: „Am fost onorate să reprezentăm regiunea Cernăuţi la nivel naţional, unde întreaga Ucraină a aflat despre folclorul autentic din Bucovina”.
Concurând cu alte colective din opt regiuni ucrainene, ansamblul folcloric „Ţărăncuţa” a demonstrat nu doar măiestria interpretării, dar şi frumuseţea vestimentaţiei autentice, a costumului popular, specific zonei din care provin „ţărăncuţele”. „Nimeni nu a prezentat un costum popular mai autentic decât colectivul „Ţărăncuţa”.Costumele lor reliefează originalitatea portului ce datează cu secolul XIX”, – a spus preşedintele juriului competent, format doar din artişti emeriţi ai Ucraieni. Chiar şi spectatorii festivalului au rămas uimiţi de hainele membrelor ansamblului „Ţărăncuţa”, apropiindu-se şi cerându-şi voie să pună mâna pe ele.
Premiul întвi a revenit colectivului „Cervona kalоna” din regiunea Kiev, dar iată că cele trei cântece „Ileană, Ileană”, „Vino, maică, şi mă vezi” şi „У вишневому саду, interpretate de artistele noastre, au adus la Marşinţi premiul doi al festivalului, diploma de onoare şi cadouri. Impresionaţi de tezaurul muzical românesc, păstrat în părţile noastre, membrii juriului au apreciat înalt evoluarea colectivului „Ţărăncuţa”, i-a mulţumit pentru participare la festival şi în оncheiere au cântat împreună cu membrele acestuia, renumita piesă ucraineană У вишневому саду”.
În cadrul aceluiaşi festival, dedicat aniversării a 115 ani de la naşterea renumitului folclorist din Podolia Gnat Tanţiura, Sofia Roşca, artistă populară din satul Marşinţi a interpretat o doină veche românească şi a dăruit organizatorilor o carte despre satul natal Marşinţi, o cămaşă şi o broboadă din secolul XIX. „Aveţi o inimă generoasă, pentru că aceste cadouri sunt de mare valoare”, – a spus unul dintre organizatori. „Toate laolaltă, sunteţi ca o floare”, – au fost cuvintele de admiraţie la adresa ansamblului folcloric „Ţărăncuţa”, care s-a întors de la Viniţa încântat şi cu dorinţa de a realiza şi înregistra cât mai multe asemenea succese.


Svetlana Ursu