„Cartea
unește inimi” - O excursie de excepție la cele mai frumoase obiective istorice
și mănăstiri din nordul Moldovei
În perioada 16-18 martie 2018 zeci de tineri şi adulţi din regiunea Cernăuţi, însoţiţi de membrii Societăţii Bibliotecarilor Bucovinei (Cernăuţi), preşedinte Vladimir Acatrini, au participat la o excursie de excepţie la cele mai frumoase obiective istorice şi mănăstiri din nordul Moldovei, călătorie organizată de membrii proiectului transfrontalier „Cartea uneşte inimi”.
În total, la excursie au participat 51 de persoane din regiunea Cernăuţi, oraşul Lipcani (Republica Moldova) şi comuna Rădăuţi-Prut (România). Călătoria s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, iar traseul s-a întins tocmai în trei judeţe din România: Suceava, Neamţ şi Iaşi.
Excursia, al cărei obiectiv principal îl reprezintă conştientizarea importanţei patrimoniului cultural românesc şi credinţei strămoşeşti, a avut ca punct de reper Şcoala Gimnazială nr.1 Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani, unde participanţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de către cadrele didactice şi elevii locali. Apoi, participanţii la excursie s-au deplasat spre Schitul Sfântul Ioan de la Mănăstirea Râşca, un loc retras, sihăstresc şi de înălţare sufletească, unde erau aşteptaţi cu hrană spirituală şi cu hrană materială, de către Părintelui Stareţ Mihail, la iniţiativa căruia în vara anului 2015, în pădure, la 11 km de mănăstire, a început construcţia acestui aşezământ călugăresc.
Uşor, cu multă nostalgie, grupul a părăsit schitul din mijlocul pădurii îndreptându-şi paşii spre Cetatea de Scaun din Suceava. Aici tinerii au simţit că se întorc în timp, retrăind viaţa de la Curţile domneşti de altădată. Cetatea Sucevei a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare şi distrusă în secolul al XVII-lea de Dumitraşcu Cantacuzino. De la Cetatea de Scaun paşii s-au îndreptat spre Mănăstirea unde Sfântul Ştefan cel Mare îşi doarme somnul, la Mănăstirea Putna – un lăcaş monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase şi artistice româneşti, supranumit de Mihai Eminescu drept Ierusalimul Neamului Românesc. A doua zi, primind binecuvântarea Sfântului Ştefan şi vizitând Muzeul Mănăstirii, grupul s-a îndreptat spre Judeţul Neamţ, vizitând Cetatea Neamţului – una dintre cele mai impresionante cetăţi din România care se găseşte în partea de nord a ţării vecine, aproape de oraşul Târgul Neamţ.
Cu zâmbetul pe buze, următorul obiectiv vizitat de participanţii excursiei a fost Casa memorială „Ion Creangă” din Humuleşti, unul dintre cele mai vizitate muzee din România, pragul căruia anual este trecut de peste 40 mii de turişti din întreaga lume. Lângă casa din Humuleşti se găseşte Parcul tematic „Ion Creanga”, un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveştile pentru copii, compuse de celebrul scriitor.
În acelaşi judeţ, vizitatorii au avut ocazia să admire cheile Bicazului – o zonă geografică deosebit de pitorească din România cu văi înguste, peşteri săpate în stânci şi cascade spectaculoase precum şi Mănăstirea Petru Vodă – ctitorie a părintelui Iustin Pârvu, cunoscută ca fiind un centru semnificativ de pelerinaj şi turism ecumenic din zona Neamţului, precum şi prin caracterul de memorial al martirilor din temniţele regimului comunist, implicarea socială şi facilitarea asistenţei medicale pe plan local.
Cu multe emoţii pentru zăpada din mijlocului lunii martie ce tocmai venise, excursioniştii au pornit a doua zi, spre Iaşi, unde au vizitat Palatul Culturii – o clădire impunătoare cu o arhitectură deosebită, construită, în perioada 1906-1925, în perimetrul fostei curţi domneşti medievale moldoveneşti, pe locul fostului palat domnesc şi Catedrala Mitropolitană, luând binecuvântarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Deşi condiţiile meteo au încercat să pună piedici, grupul a ajuns cu bine acasă. Pe parcursul a trei zile excursioniştii au experimentat rând pe rând bucurii, emoţii, prietenii şi de ce nu... şi încercări care fac excursiile de neuitat. Acestora li se adaugă experienţa unică de a trăi în doar trei zile, trei anotimpuri diferite: primăvara, toamna şi iarna.
P.S. Membrii Societăţii Bibliotecarilor Bucovinei aduc sincere mulţumiri tuturor persoanelor care au contribuit la organizarea excursiei cu genericul „Cartea uneşte inimi”, în mod deosebit, domnului Vasile Postolachi, un OM de o rară frumuseţe, bunătate şi cumsecădenie, precum şi domnului profesor Marius Moga şi doamnelor profesoare Cristina Ceică şi Valentina Neamţu, profesorilor de la Şcoala Gimnazială nr.1 Rădăuţi-Prut. Le suntem recunoscători pentru că ne-au oferit şansa de a descoperi o parte din frumuseţile patrimoniului cultural moldovenesc, pentru implicare prin trup şi suflet, pentru grija pe care ne-au purtat-o până în ultimul moment. Bunătatea să vă fie răsplătită!
Sergiu BARBUŢA
0 Comentarii