Medicul Vasile Captari, un pionier al urologiei moderne

Medicul Vasile Captari, un pionier al urologiei moderne


Prin anul 1937 din satul nostru, Costiceni, pornește în viață o generație de tineri dornici să se afirme pe tărâmul vieții social-culturale. În această carte am încercat să aduc mai multe dovezi în acest sens.
Un exponent reprezentativ în contextul de mai sus poate fi considerat și regretatul medic urolog Vasile Captari, fratele mai mare al renumitului urolog Vladimir Captari.
Până a îmbrățișa cariera în medicină Vasilică, la fel ca și fratele autorului acestor rânduri, regretatul Gheorghe Colac, este trimis forțat să extragă cărbuni la Donbas, împreună cu un alt consătean Simion Schițoi. Apoi urmează anii de cătănie, pentru ca în 1961, împreună cu Andrei Banari, Ion Vatamanu, Anatol Ivanov să urce în autocarul de Chișinău. Aici viitorii studenți fac mai întâi popas lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, aștern pe iarbă un prosop și au scos merindele de acasă. Le-a prins bine ulcica de lapte prins de la mama Mărioara Vatamanu. Numai că milițianul, atras de ulciorul din care sorbeau pe rând tinerii, a rămas dezămăgit: în loc de vin băieții aveau chișleag...
...După absolvirea Universității de medicină și farmaceutică „N. Testemițanu”, medicul Vasile Captari este trimis la internatură la spitalul raional din Anenii Noi, apoi ca urolog la spitalul raional din Râbnița și urolog principal la spitalul raional din Rezina. Aici pare să fie interesat de soarta tinerilor primul secretar de la cârma raionului, Ion al lui Pavel Captari, ce avea străbunici descendenți din Costiceni, pe atunci stabilit la Olișcani, Șoldănești.
În 1967 este ”ademenit” la Cernăuți, îndemnat și de fiica Angela și soția Vera Dumitraș, cu rădăcini la Cerlena.

Destinul vieții mi-a oferit doar două întâlniri cu cel dezmierdat de toată lumea Vasilică și Vasile Fiodorovici. A treia întâlnire a fost una tristă în 2003 la Cimitirul de pe strada Doinei, când l-am petrecut pe ultimul drum.
La noi în sat, când oamenii vorbesc despre medici, le spun simplu „doftori”. Să fie oare chiar atât de simplu, fiindcă adineaori „a doftori” însemna vrăciurea de către „babe” a multor boli...
Nu este atât de simplu să exprimi în câteva cuvinte și pe înțelesul publicului larg, ce înseamnă urologie. Este o specialitate chirurgicală, prin esență, care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului renourinar masculin și femenin (rinichi, uretere, vezica urinară, uretra) și de sistemul reproductiv masculin (testicule, epidium, vas deferent, vezicule seminale, prostată și penis). De competența specialistului urolog ține abordarea medicală a mai multor afecțiuni urologice, începând cu infecții urinare, când respectivele sunt combinate cu corecția chirurgicală a anomaliilor congenitale sau a unor cancere în sfera genito-urinară; de asemenea și investigarea incontinenței urinare, disfuncțiilor sexuale, infertilității masculine, în ansamblu privită urologia pediatrică și altele.
O altă ramură medicală, înrudită cu urologia poate fi considerată andrologia, care studiază fiziologia și fiziopatologia organelor sexuale masculine, domeniu complex care integrează elementele anatomice, biologice și psihice responsabile de buna funcționare a aparatului genital masculin. Ca să aducem doar câteva exemple dintre problemele sexuale masculine ce pot fi supuse evaluării, consilierii și tratamentului în acest context, vom numi hipogonadismul masculin, disfuncția erectilă și ejacularea precoce, dar și problemele infertilității masculine.
Am specificat mai sus că tratamentul afecțiunilor urologice poate fi medical (cum ar fi infecțiile urinare), dar și chirurgical (spre exemplu, adenomul de prostată). Însă aria expertizării de către medicii-urologi în instituțiile specializate este mult mai largă, oferind servicii care vizează pionefrozele, pielonefrite acute și cronice, sindromul cistitei acute, pericistitele și cistitele cronice nespecificate, orhiepidimite acute și cronice, litiaza urinară, tumorile renale parenchimatoase, hipertrofia benignă de prostată, stricturile uretrale, fimoza și parafimoza, disfuncții erectile și infertilitatea masculină, incontinentele urnizare, hipertensiune renovasculare, tumori vezicale, vezice neuropate, adenom de prostată, diverse proceduri clasice etc. De remarcat că la noi a fost creat cu eforturi comune un sistem integrat de îngrijire a pacienților cu durată cât mai redusă de spitalizare, vindecare cât mai rapidă, în condiții de siguranță și confort. Relevant este și faptul că pacienții cu pietre la rinichi au șansa unui tratament modern și fără bisturiu, utilizarea metodei litotritiei minim invazivă, prin trimiterea unui fascicul de unde de șoc trimise prin țesuturi fără a le afecta, care țintesc calculul cu exactitate și produc dezintegrarea lui.
Relevant este faptul că medicul Vasile Captari adunase mai multe probe pentru o viitoare disertație, fiind aspirant la titlul de doctor în științe.
După primul an de lucru la Cernăuți, cazat cu familia în condiții departe de cele pe care le merita un medic, iată că vine în vizită același Ion Captari de la Rezina și... îi aburcă dramul de lucruri în camion, îi oferă apartament și condiții decente de activitate ca urolog-șef la spitalul din Rezina. În 1983 este invitat ca urolog în cadrul clinicii și spitalului din Direcția nr. 4 a Cancelariei Guvernului Republicii Moldova, unde a activat până în 2002.
Ca specialitate clinică Vasile Captari a conceput în permanență urologia integrată într-un sistem unic: etiologia sau stabilirea cauzelor maladiei, clinica propriu-zisă, adică manifestarea bolii, și profilaxia maladiilor din acest sistem, încununate cu un tratament eficient.
Medicul Vasile Captari și-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că dinamica de creștere a numărului de bolnavi suferinzi de afecțiuni urologice era în creștere în acea perioadă, necesitând tratamente costisitoare și de lungă durată în staționar. În context, să consemnăm satisfacția pentru succesele obținute în domeniu de fratele său mai mic, Vladimir. În discuțiile cu oamenii simpli de la țară întotdeauna le acorda sfaturi „populare” de mare utilitate pentru securizarea și profilaxia maladiilor gastro-renale: să se dezică de alimente bogate în grăsimi, produse prăjite, picante, cafea, cacao, ciocolată, bulion, sare de bucătărie, să respecte norma de 1,5-2,0 litri de apă zilnic, să folosească ceaiurile din ierburi, să nu răcească șalele etc.

Dr. Tudor Colac

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media