Vladimir Captari, personalitate de factură enciclopedică

Vladimir Captari, personalitate de factură enciclopedică

Vladimir Captari s-a născut la 16 aprilie 1955 în satul Costiceni. În 1980 a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și farmaceutică „Nicolae Testemițeanu”, facultatea curativă.
Activitatea de muncă:
* Spitalul raional Rezina (1980-1983);
* Spitalul „Sfânta Treime”, mun. Chișinău (1983-1987);
* Direcția sănătății publice mun. Chișinău, șef al Secției Resurse Umane (1987-1990);
* Centrul Național științific-practic de ajutor medical de urgență, șeful Secției Urologie, urolog-șef al municipiului Chișinău (1990-2007);
* Doctor în științe medicale cu teza „Aplicarea produselor companiei „Biolit” în urologie”; consultant științific al asociației științifice de producere „Biolit”;
* Membru al Asociației Europene a urologilor cu sediul la Bruxelles.
- În satul Costiceni este cunoscută și respectată familia Căptărenilor, cu ramificații dintre cele mai diverse ale genealogiei. În prezentul subiect vom face un popas la Vladimir Captari, medic-urolog, doctor în științe medicale.
În sat, Domnia Sa este numit cu drag Vologhița, calificativ ce i se trage de la mama Elena a lui Toadere Captari. Mama născută în 1917 a plecat la cer în anul 2000. Tatăl, Toadere al lui Ion Captari (1910-1999)a rămas în memoria celor care l-au știut, drept unul dintre muzicanții de renume ai neamului, alături de altă ilustră personalitate artistică, Toadere a lui Constantin Captari, văru-său. Vasilică, fratele lui Vologhița (1937-2003) de asemenea a fost medic-urolog. Dintre surorile sale Anițuca, Maria, Fevronia și Olga ultimele două au plecat în lumea celor drepți. Această viță Captari își are împlântate rădăcinile în adâncimea a circa șase secole, povesteau buneii lui Vologhița, Ion și Paraschiva Captari pe linie paternă. O poveste de viață inedită...
Mezinul familiei, Vologhița, își amintește copilăria ca pe un concert interminabil, fiindcă practic, în fiecare zi în casa mare aveau loc repetiții ale tarafului fondat de tata. ”Am urmat și eu studiile muzicale la vioară, ca să-l bucur pe tata. De asemenea, am avut o atracție irezistibilă pentru pictură, asociind pensula cu bisturiul chirurgului de mai târziu”, - mărturisește eroul nostru.
...Unde ești, copilărie, cu prietenii de atunci, Victor Captari, Ion Sârbu, Victor Rotari, Valentin Târșu, Sergiu Popeciuc, Arcadie și Vitalie Captari, Ana Cornienco, Simion Govornean, Anatolie Ivanov, Leonid Mihailovici, Leonid Nicorici?!
Părinții și vatra de unde am pornit în viață emană până în prezent acea lumină ce ne însoțește mereu. În anul 1986, la nunta de aur a părinților ne-am adunat 38 de colaboratori din neamul nostru omagiindu-le pe cele mai dragi ființe de pe pământ.
La vârsta de 17 ani, după absolvirea școlii medii, am susținut examenele de admitere la Universitatea de medicină din Chișinău, dar n-am trecut concursul de 7 candidați la un loc de student. Însă decizia mea era fermă: voi deveni medic! Am lucrat la uzina de tractoare, de fapt luând cu asalt biblioteca, și în anul următor am devenit student. În cei 7 ani de studii la medicină în vacanțele de vară am lucrat suplimentar însoțitor de vagon în trenurile de pe rutele Chișinău-Moscova și Chișinău-Leningrad, pentru a câștiga bani. Paralel cu studiile în medicină am primit diplome ca dirijor de cor, pictor-decorator și mi-a plăcut să activez în formația de dans sportiv. Începând cu anul trei de studii, după practica de felșer, am cumulat studiile cu lucrul la spitalele din oraș ca asistent. Nu e de mirare că am urmat sfatul fratelui mai mare, Vasile, și am ales urologia. Am fost îndreptat ca specialist tânăr la spitalul raional din Rezina, unde fratele era urolog-șef. La vârsta de 27 de ani m-am căsătorit cu aleasa inimii, Nadejda. Copiii noștri, Oleg și Ana, continuă tradițiile familiei Captari de a munci cu abnegație și a fi onești în viață.
În 1983 ne-am stabilit definitiv cu traiul în Chișinău. Din 1991 m-am transferat la secția Urologie a spitalului de urgență din Chișinău, din 1995 devenind conducător al acestei secții, iar în 1996 fiind numit urolog principal al municipiului Chișinău, promovând acest domeniu pe plan național și internațional, la congrese și conferințe, simpozioane științifice după hotare, în România, Germania, Elveția, Italia, Rusia, Bielarusi, Ucraina, Lituania și în alte țări.
La o anumită etapă Vladimir Captari devine unul din promotorii activi ai produselor naturiste în cadrul asociației științifice de produse „Biolit” în partea europeană a Federației Ruse, Ucraina, Bielarusi și Republica Moldova. Care au fost premizele și motivația acestei colaborări cu companiile „Argo” și „Biolit” și promovarea acelor produse naturiste accesibile și eficiente?
Să revenim la colaborarea cu „Biolit”...
-  Pe la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, când activam la Centrul Național științific-practic de asistență medicală urgentă, în procesele curativ-practice și de cercetare științifică, am aplicat pentru prima dată produsele de la „Biolit” și „Argo”, deci, într-un fel, am devenit argonaut... Atunci m-am convins că aceste produse naturiste și pure din punct de vedere ecologic sunt securizate și suficient de eficiente în tratarea pacienților cu diverse patologii urologice. Am elaborat trei studii științifice care au fost apreciate cu locul I la concursul anunțat de Compania „Biolit”, iar în 2007, la propunerea academicianului Valentina Burcova am fost transferat la Moscova, în calitate de reprezentant al firmei în regiunea europeană a Rusiei, în Ucraina, Bielarusi și Republica Moldova. Am examinat în cadrul tratamentului bolnavilor și dinamica manifestării lor. După aceasta, încurajat de colegi m-am deplasat în mediul din care provenea materia primă, în Siberia și Ținutul Altai, în alte zone. Ne-am convins, că în Altaiskoe există o instituție cu teren ideal, ecologic, pe o suprafață de 1200 ha unde cresc circa 70 de specii de plante cu calități curative deosebite: brusture, păpădie, genșen, rădăcină de maral, zizifor, pojarniță și multe altele! Din aceste plante se produc uleiuri, prafuri, sucuri, granule etc. ce sunt utilizate în tratamente. O dovadă a eficienței acestor produse ar fi și medaliile de aur „Calitate Europeană” și marea Medalie de Aur conferită pentru elaborarea și aplicarea în tehnologiile medicale moderne a descoperirilor științifice inovaționale.
Și în Republica Moldova majoritatea produselor „Biolit” sunt obținute prin folosirea vacuumului și temperaturilor joase, iar mai recent și a gazului Xenon, despre care s-a discutat în cadrul Conferinței științifice de profil de la Chișinău în iunie 2017. Încă o dată a fost confirmată eficiența produselor „Biolit” și corespunderea lor standartelor Organizației Mondiale a Ocrotirii Sănătății. Ele au ca destinație cele mai actuale direcții în medicina contemporană, cum ar fi destinația hepato-protectoare și maladiile antiparazitale, stimularea funcțiilor sexuale și reproductive ale organismului uman, efectele adaptogene, cardiace, antiinflamatorii ale tractului gastric și în reglarea metabolismului etc. În prezent pregătim promovarea acestor produse pe piața Uniunii Europene, inclusiv în România.
-  Peste ani, după eforturi soldate cu multe reușite de ordin profesional, ce am putea constata?
-  Afirm cu toată  certitudinea că în Moldova, dar și în Ucraina specialiștii de profil au reușit să dezvolte un sistem medical modern în domeniul urologiei, andrologiei și sexologiei, sistem ce corespunde plenar necesităților pacientului.
Noi, medicii, întotdeauna ne referim la sănătatea oamenilor, iar pacientul, fie că are nevoie doar de un sfat, fie de un serviciu medical performant, de un specialist de performanță, din ambele părți ne dorim ce este cel mai bun. Eu sunt mândru că fac parte din cohorta acestor specialiști din Republica Moldova, în care urologia și nefrologia a înregistrat mai multe realizări, consemnate de prima Șecție de Urologie fondată în 1955, prima hemodializă în insuficiența renală acută (1962), prima dializă peritoneală (1963) prima secție de hemodializă (1981), primul transpalnt renal (1982). Pe lângă intervențiile deschise, de natură clasică, în ultimele decenii în practica urologică cotidiană au fost implementate mai multe metode de diagnostic și tratament, cum ar fi cele enourologice, ureteroscopia, ureterolitotriția endoscopică și altele, au fost atestate realizări și în domeniul subspecialităților de care am mai amintit, andrologia și medicina sexuală. La perfecționarea serviciilor de Urologie, Dializă și Transplant Renal trebuie menționat aportul specialiștilor din diverse domenii de activitate, cum ar fi chirurgia, nefrologia, imunologia, terapia intensivă și reanimare, ginecologie, oncologie etc.
Familia medicului Vladimir Captari este antrenată in corpore cauzei cărei s-a dedicat, apanajul principal fiind sănătatea oamenilor.
Cum să nu-l admirăm pe acest medic și savant cu sufletul tânăr, personalitate de factură enciclopedică, și să nu exclamăm într-un moment de sinceritate: „Nasc și la Costiceni oameni talentați!”

Dr. Tudor COLAC

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii