Ansamblul „Miorița” din Boian, la cea de-a 63-a aniversare

Ansamblul „Miorița” din Boian, la cea de-a 63-a aniversare

Ansamblul „Miorița” de la Casa de Cultură din Boian, condusă de Maria Basaraba, a marcat duminică, 24 septembrie, 63 de ani de la înființare. Celebri profesioniști în arta dansului și cântecului popular românesc, în cea mai mare parte alcătuit din tineri, au încântat câteva sute de spectatori veniți din întregul raion. 

Ansamblul de dans popular al Casei de Cultură din satul Boian, bazat pe colectivele folclorice a fost creat în anul 1955. 

Primele concerte au fost în faţa agricultorilor, pe scena raională – primele aplauze au rămas pentru totdeauna în inimele membrilor echipei de dans. Cei mai activi participanţi din prima echipă au au fost: Ilie Ignatiuc, Eleonora Svecla, Liudmila Moroz. 

Eforturile întregului grup nu au fost în zadar. În 1967, pentru progresele semnificative în dezvoltarea artei de amatori, colectivul a primit titlul de „Аmator al Poporului.” 

În prezent ansamblul este condus de profesoara Maria Basaraba. Repertoriul ansamblului este divers şi include dansuri populare locale din satul Boian, care demonstrează ritualurile, tradiţiile şi costumele specifice ale boincenilor: „Ţărăneasca”, „Bătuta”, „Hora”, “Coasa” şi altele. 

Foto: Nicolae HaucaComentarii