90 de ani de la nașterea pedagogului, savantului și omului de stat Ion Borșevici

90 de ani de la nașterea pedagogului, savantului și omului de stat Ion Borșevici
La 21 martie 2019 se împlinesc 90 de ani de la nașterea lui Ion Borșevici - una dintre personalitățile de vază ale mișcării de renaștere națională din Basarabia, care a pledat pentru limba română și revenirea la alfabetul latin.

Ion Borșevici s-a născut la 21 martie 1929 în satul Dinăuți, județul Hotin (actualmente raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți), în familia lui Gavriil Borşevici.

În calitate de pedagog, a fost, timp de 26 ani, rector al Institutului Pedagogic „A. Russo” din Bălți (1967-1975) și al Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” din Chișinău (1975-1992).

În calitate de savant, a semnat mai multe studii în domeniul filosofiei și sociolingvisticii.

În calitate de președinte al comisiei parlamentare (1988-1989) a lucrat, alături de un grup de lingviști și juriști, la elaborarea legislației lingvistice, în contextul revenirii limbii de stat la alfabetul latin pe teritoriul Republicii Moldova.

A fost deputat în patru legislative. În perioada 1993-1994, Ion Borșevici a exercitat funcția de ambasador al Republicii Moldova în Ucraina.

Ca un intelectual adevărat, el a reușit să păstreze toleranța naţională și ca un adevărat fiu al neamului a conștientizat necesitatea conservării limbii materne.

Ion Borșevici s-a stins din viață la 7 iunie 2011, în vârsta de 83 de ani.

Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media