Biserica „Tuturor Sfinților” din Buda Mică a sărbătorit 200 de ani de la ctitorire

Biserica „Tuturor Sfinților” din Buda Mică a sărbătorit 200 de ani de la ctitorire
În data de 28 septembrie a.c. la Buda Mică, raionul Herța, un sobor de preoți, în frunte cu IPS Meletie, Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, a sfințit Biserica „Tuturor Sfinților” din localitate, în semn de celebrare a împlinirii celor 200 de ani de la ctitorire – informează agenția BucPress.

Prima biserică din acest sat care aparține Ținutului Herța a fost construită din lemn la 5 iulie 1754 de paharnicul Constantin Holban. A fost refăcută în 1818 (cum arată astăzi) de fiul paharnicului Constantin – vistiernicul Damian Holban. Biserica nouă a fost sfințită la 29 iulie 1818 de Atanasie, protopopul de Herța. Enoriașii acestei biserici au decis în 2018, în anul împlinii a 200 de ani de la ctitorire, să inițieze o reparație și o modernizare a bisericii renumitei familii Holban și după finalizare să celebreze frumoasa aniversare a Bisericii „Tuturor Sfinților” din Buda Mică. Resursele financiare limitate au fost o barieră în calea acestor intenții nobile, iar refacerea clădirii a fost finalizată cu întârziere, în anul curent.

La 28 septembrie a.c. locuitorii satului Buda Mică au invitat întreaga regiune la o slujbă de sfințire a bisericii, îmbrăcată într-o haină nouă, celebrând aniversarea de 200 de ani a ctitoririi familiei Holban din partea de sus a Moldovei istorice. La acest eveniment de înaltă semnificație clericală, dar și național-culturală, au luat parte, alături de părintele Ioan Petro, parohul Bisericii „Tuturor Sfinților” din Buda Mică, un sobor de preoți în frunte cu IPS Meletie, Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, alături de protopopul de Herța Pavel Dumitru, părintele Dumitru Bândiu de la Mănăstirea Bănceni, părinții parohi Pavel Paulenco de la Biserica „Înălțarea Domnului” din Horecea, Constantin Apachiță de la Biserica din Mogoșești, Ioan Caraușu de la Biserica din Mihoreni, Constantin Petru de la Biserica din Hreațca, Vitalie Ciobotaru de la Biserica din Pasat, Gheorghe Motrescu de la Biserica din Buda Mare, Vasile Tuliuliuc de la Biserica din Godinești, Petru Apachița de la Biserica din Poieni-Bucovca, Mihail Marașciuc de la Biserica din Molnița, Vasile Pojoga de la Biserica din Ciudei ș.a.

Sute de enoriași au rostit rugăciuni pentru binecuvântarea acestui lăcaș de cult, în care oficiul divin este oficiat de sute de ani în limba română, pentru pace în țară și păstrarea credinței ortodoxe pe aceste meleaguri mioritice. Marina Vacarașu, primarul comunei Buda Mare, care include satul Buda Mică, a adus felicitări și mulțumiri enoriașilor și părintelui paroh pentru finalizarea cu succes a lucrărilor de reparație, ca un semn de mulțumire înaintaților noștri pentru frumoasa biserică, care păstrează memoria istorică a neamului românesc.

În semn de mulțumire, IPS Meletie,  Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, a înmânat mențiuni tuturor locuitorilor satului Buda Mică care s-au implicat activ în organizarea evenimentului de marcare a 200 de ani de ctitorire, dar și preotului Ioan Petro, parohul Bisericii „Tuturor Sfinților”, pentru puterea de a duce la bun sfârșit această frumoasă lucrare. Au fost rostite mulțumiri alese preotului Petru Apachița, care a fost în trecut paroh al acestei biserici.

Toți participanții la frumoasa sărbătoare din Buda Mică, dominată pe tot parcursul de un profund spirit național românesc, și-au exprimat dorința ca în viitor nepoții și strănepoții lor să viziteze această biserică frumoasă – ctitoria familiei Holban, căreia întregul Ținut Herța i-a adus mulțumiri și închinăciuni prin rugăciunile ridicate către Cel de Sus.Comentarii

Activitățile noastre

Fototeca Valea Prutului (Fotografii Vechi)

Hărți vechi

Statistici

Free counters!

Parteneri media