Eroii basarabeni care au căzut în Primul Război Mondial, comemorați la Vancicăuți

E liniște în codrul verde și în satul meu...
Zeci de persoane au participat duminică, 10 noiembrie 2019, la o ceremonie religioasă organizată în centrul satului Vancicăuți, în memoria numeroșilor soldați căzuți pe câmpul de luptă sau decedați în lagărele de prizonieri, din Primul Război Mondial (1914-1918).

Slujba de pomenire pentru sufletele celor trecuți în eternitate, în special pentru cei peste 90 de soldați locali, înrolați în armata țaristă din satele Vancicăuți, Pol-Vancicăuți (Costiceni) și Vancineți (Făgădău), a fost oficiată la Monumentul eroilor din curtea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, de către parohul Ioan Mițiței.

Manifestarea, organizată de Societatea publică „Valea Prutului”, s-a desfășurat cu prilejul împlinirii a 101 de ani de la semnarea Armistițiului din data de 11 noiembrie 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial.

La eveniment au participat zeci de credincioși, urmași și rude ale celor decedați, activiști civici și oameni de cultură. După încheierea slujbei de pomenireau vorbit în fața celor prezenți - preotul Ioan Mițiței, istoricul și consilierul local Eduard Ogranovici, jurnalistul Sergiu Barbuța și poetul bucovinean Dumitru Zaidel, directorul casei de cultură din Ostrița, Mahala.

De menționat că monumentul eroilor din comuna Vancicăuți, considerat unicat în raionul Noua Suliță, a fost construit în anul 1928 la inițiativa cooperativei „Lumina”, funcționarilor și văduvilor de război din localitate. Pe monument sunt inscripționate numele eroilor din comuna Vancicăuți, inclusiv a militarilor din satul Vancicăuții mici (actualmente Costiceni).

În Primul Război Mondial, potrivit unor estimări realizate pe baza datelor de arhivă de către Sergiu Barbuța, din cele trei sate care în perioada interbelică erau încadrate într-o singură comună, și-au sacrificat viața luptând pe front peste 90 de militari. Printre eroi se numără și stră-stră-bunelul activistului, militarul Ștefan al lui Gheorghe Șeremet, soldat în Regimentul 13 Infanterie „Belozersk”, dat dispărut pe 18.08.1916 la hotarul dintre actualele regiuni Ternopil și Lviv, în timpul Ofensivei generalului Brusilov.

Valea Prutului


























+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Duminică, 10 noiembrie 2019, la Monumentul eroilor din curtea Bisericii „Sfântul Dumitru izvorâtor de mir” din Vancicăuți, raionul Noua Suliță, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru numeroșii soldați căzuți pe câmpul de luptă sau decedați în lagărele de prizonieri, din Primul Război Mondial (1914-1918). 

Ceremonia religioasă pentru sufletele decedate, în special pentru militarii basarabeni din satele Vancicăuți, Vancicăuții Mici (Costiceni) și Făgădău va începe imediat după Sfânta Liturghie. Evenimentul este organizat cu prilejul împlinirii a 101 de ani de la semnarea Armistițiului din 11 noiembrie 1918 care a pus capăt Primului Război Mondial. 

Să-i cinstim cum se cuvine pe strămoșii noștri! 
Grupul de inițiativă pentru promovarea culturii și spiritualității populare „Răzeșii”.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii