O nouă Cruce a fost sfințită în satul Berestea


Duminică, 8 decembrie curent, la Berestea serviciul divin nu s-a încheiat cu sfânta liturghie din biserică. În amiaza zilei, în lumina razelor soarelui de decembrie, la intrare în sat a fost sfințită crucea cu chipul Mântuitorului, ridicată de câțiva gospodari locali, din inițiativa dascălului Anatolie Cebotari, originar din satul Forosna.

Sfințirea acestui semn și simbol al creștinătății și mântuirii neamului omenesc a fost oficiată de un sobor de preoți. Parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Berestea, Eugen Bodean, i-a avut alături de slujitorii altarului, părinții Marin din Mălinești, Andrei din Cerlena și Ion din Mahala.

Crucea adevăratei credinți stă la hotarul localității, amintindu-le trecătorilor că toate în lume se schimbă, chir și vatra satul, însă credința ce pogoară de la Dumnezeu este veșnică.

Berestea este un sat cu oameni evlavioși, cu credință în suflet. Biserica din lemn, ridicată de săteni în îndepărtatul an 1735, se mai păstrează și astăzi. Iar alături se înalță biserica cea nouă, din cărămidă, construită tot cu cheltuiala sătenilor în perioada când au dat faliment ideile ateiste.
Este cunoscut faptul că în anul 1838, la 26 februarie, preotul din Berestea, Gheorghe Tudor Pentiacov, l-a botezat pe fiul scriitorului Alexandru Hâjdeu, Tadeu. Peste zece ani mama acestuia îi schimbă numele din Tadeu în Bogdan, care apoi va fi cunoscut ca scriitor enciclopedist Bogdan Petriceicu Hașdeu. Conacul boieresc al Hâjdienilor era în satul vecin Cristinești, care se vede foarte bine din locul unde Anatolie Cebotari a ridicat crucea la intrarea în satul Berestea.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii