Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită în unitățile de învățământ din raionul Noua Suliță


În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Manifestări culturale dedicate Zilei Internaționale a Limbii Materne au fost organizate în majoritatea instituțiilor de învățământ din Comunitățile Teritoriale Unite și satele raionului Noua Suliță.

Astfel, școlile au marcat Ziua Internațională a Limbii Materne, printr-o serie de evenimente în cadrul cărora copii de diferite vârste s-au reunit într-o atmosferă festivă, subliniind importanța păstrării limbii materne.

Pentru circa jumătate de milion de cetățeni ucraineni de etnie română limba maternă este cea română. Aceștia trăiesc compact în trei regiuni ale Ucrainei – Cernăuți, Odesa și Transcarpatică. Drepturile lor la folosirea limbii materne este consfințită în Constituția Ucrainei, iar unele legi, adoptate în ultimii ani, în unele privințe intră în contradicție cu prevederile constituționale, fapt semnalat de Comisia de la Veneția.

Se știe că limba română este folosită oficial în 20 de țări: Australia, Azerbaidjan, Canada, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Israel, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Mozambic, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Statele Unite, Uzbekistan. Asta înseamnă că ea este declarată limbă oficială sau că este recunoscută drept limbă a minorităților sau a imigranților. Limba română ocupă locul 40 în clasament, cu aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi.

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a precizat că, în urma cercetării, limba română se află – din punct de vedere al vocabularului – între primele opt limbi ale lumii. Noua ediţie a „Marelui Dicţionar al Limbii Române”, în 19 volume, cuprinde 170.000 de cuvinte. 

„Limba română, ca bogăţie de vocabular şi semantică, este între primele opt limbi ale lumii şi 80 la sută dintre cuvintele pe care le folosim în viaţa cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moştenite din latină prin tradiţia locală şi o parte au intrat din franceză şi engleză”, a mai declarat Ioan Aurel Pop.

Valea Prutului























































Trimiteți un comentariu

0 Comentarii