La data de 3 octombrie 2021 în localitatea Berestea a avut loc o acțiune comemorativă dedicată cinstirii memoriei soldaților basarabeni căzuți pe câmpurile de luptă, declarați dispăruți sau decedați în lagărele de prizonieri în primul Război Mondial (1914-1918).
Evenimentul de suflet a avut loc în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, unde în perioada interbelică a fost ridicată o troiță-monument. În memoria berestenilor care au dispărut în timpul conflagrației mondiale şi care nu s-au mai întors la vatra părintească, s-au aprins lumânări și s-au rostit rugăciuni. Slujba de pomenire a fost oficiată de preotul paroh Eugen Bodean.
La eveniment au participat zeci de credincioși, profesori, oameni de cultură, urmași ai celor căzuți pe câmpurile de luptă.
Manifestarea a fost organizată de Societatea culturală „Valea Prutului”, în colaborare cu comunitatea satului Berestea. Un rol important în reamenajarea troiței și organizarea evenimentului ce s-a desfășurat l-au avut Radu, Jana și Alexandru Cociurca, precum și Cristina Perebucovschi.
La final, toți cei prezenți au fost îndemnați de organizatori să păstreze memoria soldaților trecuți în eternitate.
Troița-monument din Berestea închinată eroilor căzuți în luptele purtate în „Marele Război” a fost ridicată în perioada anilor 1937-1938. Semnificația ei istorică fusese stabilită de frații Alexandru și Andrei Cociurca. Pe una din laturile sale scrie că monumentul fusese ridicat la inițiativa lucrătorilor căminului cultural Berestea, prin contribuția localnicilor. Din păcate celelalte laturi au fost acoperite de un strat de tencuială ceea ce face imposibil identificarea numelor eroilor. Fapta meschină, cel mai probabil, fusese săvârșită încă în perioada sovietică cu intenția de a înlătura semnificația monumentului.
Conflictul declanșat după atentatul de la Sarajevo (28 iulie 1914) a fost un eveniment istoric fără precedent prin numărul de țări implicate, prin efortul militar, dar și prin amploarea sacrificiului. Conflagrația militară dintre anii 1914-1918 este catalogată ca primul război de masă din istorie care a schimbat chipul secolului XX. Primul Război Mondial (catalogat astfel după cel de-al Doilea Război), numit pe vremea sa „Marele Război” sau „Războiul Națiunilor”, a intrat în istorie ca războiul care a schimbat nu numai lumea, dar și ca un „nou tip de război”.
Încorporată în cadrul Imperiului Rus, Basarabia a avut o contribuție aparte, aceasta manifestându-se sub aspect economic și social, cea mai valoroasă fiind cea umană.
Acțiunea organizată este menită să păstreze și să readucă în conștiința colectivă jertfa eroilor și evenimentele militare ale istoriei neamului ce au marcat sute de mii de familii. Sperăm ca tradiția de comemorare a eroilor primului război mondial să prindă adânci rădăcini în ținutul nostru.
Sergiu Barbuța
președintele Societății culturale „Valea Prutului”
0 Comentarii