Cei peste 600 de români uciși de grănicerii sovietici în Lunca Prutului, pomeniți la Mahala

Duminică, 5 februarie 2023, în comuna Mahala din regiunea Cernăuți a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru românii uciși de către grănicerii sovietici în noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, transmite agenția BucPress.

Anul acesta de la măcelul din Lunca Prutului se împlinesc 82 de ani, iar la comemorare desfășurată în cimitirul din Mahala au venit reprezentanți ai mediului asociativ din regiunea Cernăuți, localnici, oaspeți din România, dar și Consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.

 Slujba a fost oficiată de părintele Nicolae Moroz.

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, în localitatea Lunca din Ţinutul Herţa sute de ţărani din satele Mahala, Boian, Ostriţa Hertei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosmunului, Ceahor și Corovia, împreună cu copiii lor, au fost ucişi de grănicerii sovietici în timp ce se îndreptau spre România pe râul Prut înghețat. Ei au fost aruncați în mai multe gropi comune, dintre care doar una a fost descoperită. Țăranii luaseră decizia de părăsi teritoriile ocupate de ruşi din cauza terorii acestora, dar şi a faptului că aveau rude de cealaltă parte a graniţei, în Regatul României.

Din cei aproximativ 600 de români asupra cărora au fost îndreptate armele sovieticilor în Lunca Prutului, numai 57 au supravieţuit care au şi reuşit în cele din urmă să tracă noua graniță impusă de Moscova și au relatat tragedia. Alți 44 de fugari au fost prinși de trupele sovietice, iar 23 dintre ei au fost condamnați la moarte, ceilalți fiind condamnați la diferite pedepse cu închisoarea și trimiși în Siberia.

Măcelul din Lunca Prutului este considerat pentru românii bucovineni unul dintre cele mai întunecate momente ale ocupaţiei sovietice. La numai câteva luni distanţă, în luna aprilie a anului 1941, aproximativ 3.000-4.000 de români au fost ucişi de grănicerii sovietici la Fântâna Albă.

Dumnezeu să-i odihnească pe toți martirii neamului românesc!


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii