Пам’ятний-хрест на честь воїнів села Ванчиківці, загиблих в роки Першої світової війни (1914-1918)

Перша світова війна, яка відбулася у період між 1914 та 1918 роками, залишається однією з найкровопролитніших подій в історії людства. „Велика війна” призвела до мільйонів жертв і спричинила безліч трагедій. Лише за чотири роки конфлікту, за приблизними підрахунками, втрати складали приблизно 10 мільйонів війскових та понад 7 мільйонів цивільних.

Вшанування пам'яті загиблих героїв стало національним питанням у румунському суспільстві між першою і другою світовими війнами. У 20-30-х роках минулого століття в Румунії розпочалася практика проведення церемоній вшанування учасників та жертв світової війни. Влада, церква і товариство „Культ героїв” активно сприяли встановленню ряду пам'ятників, призначених для того, щоб нагадувати майбутнім поколінням про високий рівень самопожертви, проявлений румунськими військовими на полі бою під час Першої світової війни.
На цих пам'ятниках зображувались символи мужності та перемоги, такі як орел, каска, зброя, штик-ніж, меч, лаврові листя чи дубові гілки. Пам'ятники розташовувалися на подвір'ях шкіл, церков, цвинтарів, а також в центральних частинах населених пунктів, виражаючи таким чином повагу спільноти до покійних героїв.
Жителі села Ванчиківці (колишній Новоселицький район) висловили свою повагу до своїх співвітчизників, які загинули в Першій світовій війні, встановивши пам’ятний хрест на території місцевої церкви. У період між двома війнами ця громада включала села Великі Ванчиківці (Vancicăuții Mari), Малі Ванчиківці (Vancicăuții Mici) та Ванчинець (Vancineți). На сьогоднішній день селище Малі Ванчиківці входить до складу сусіднього села Костичани.
Щодо встановлення пам'ятника на честь місцевих героїв, ми можемо отримати інформацію з звіту про діяльність Культурного центру „Спіру Харет” с. Ванчиківці за 1935 року. У звіті вказано, що „в селі існує пам'ятник героям, який був встановлений перед Свято-Дмитрівської церкви у 1928 році. Ідея встановлення пам'ятника виникла серед вдів військових, а самі роботи були виконані майстром Іоном Боріє, відомим як Юза з Чернівецького повіту. Загальні витрати на проект склали 25 000 лей”.
Пам'ятник складається з хреста, утримуваного пірамідальним кам'яним постаментом, що складається з чотирьох сходин. З північного боку вибито наступний напис румунською: „ACEST MONUMENT ESTE RIDICAT ÎN 1928 CU SÂRGUINȚA COOPERATIVEI SATULUI LUMINA, FUNCȚIONARILOR ȘI VĂDUVILOR COMUNEI VANCICĂUȚI” (Цей пам'ятник був встановлений у 1928 році за ініціативи Кооперативи села Луміна, держслужбовців і вдов комуни Ванчиківці).
Фронтальна сторона постаменту оздоблена двома рушницями та прапором, обидва символізують мужність і військову славу.
Відповідно до інформації, що була надана Національним офісом „Культ героїв” (ONCE) при Міністерстві національної оборони Румунії (запит від 5 липня 2022. №. CE-3235), на фронтальному боці були вибиті роки Першої світової війни (1914-1918), а також напис: „ÎN AMINTIREA EROILOR CĂZUȚI ÎN RĂZBOIUL MONDIAL” (В пам'яті героїв які загинули у Світовій війні).
На інших двох сторонах меморіалу вказані імена місцевих героїв, включаючи мешканців селищ Малі Ванчиківці та Ванчинець, які були призвані до царської армії. Загалом нам вдалося ідентифікувати імена 67 героїв. Імена інших 4 військових неможливо прочитати через деградацію пам'ятника.
Щоб знищити історичне значення цього пам'ятника, у радянський період написи були замазані шаром бетону.
У 2018 році, з нагоди відзначення 100-річчя підписання Комп'єнського перемир'я 11 листопада 1918 року, група місцевих жителів, зацікавлених історією рідного краю, відновила замазану напис під час невеликих реставраційних робіт на хресті.
Національний офіс „Культ героїв” (ONCE) повідомляє, що поховання місцевих героїв, чиї імена вказані на пам'ятнику, відбулося у 1919-1920 роках поруч із залізничним вокзалом у Ванчиківцях. За ініціативи однієї комісії, яку очолював примар (сільський голова) Стефан Діліон, їхні залишки були перезаховані на сільському кладовищі. Могили були відзначені двома дерев'яними хрестами без написів.
В Ванчиківцях регулярно проводили вшанування героїв. Під час свята Вознесіння Господнього, на згадку про тих, хто віддав життя на полі бою, священик Думітру Крокос, відправляв пам'ятну службу перед хрестом. Після встановлення тоталітарно-комуністичного режиму вшанування місцевих воїнів було припинено. Комуністи викладали всі зусилля, щоб переписати історію та замести пам'ять про події 1914-1918 років.
Пам'ятник героям с. Ванчиківці встояв проти спроби зруйнування, організованої працівниками КДБ. Хрест вдалося врятувати завдяки мужності групи селян, які вийшли і висловили протест проти його демонтації. Селяни пояснили представникам радянського режиму, що пам'ятник був встановлений на честь місцевих героїв, їхніх дідусів і батьків, які воювали у складі російської армії проти ворожих військ. Саме завдяки цьому пам'ятник був врятований від знищення.
За інформацією, наданою за запитом від Управління культури Чернівецької ОДА (від 28.12.2021. №. 01/16–844.), Пам’ятний хрест воїнів Першої світової війни, встановлений у 1928 році на території Ванчиковецької церкви, не внесений до переліку об'єктів культурної спадщину Чернівецької області.
Барбуца Сергій,
Голова культурного товариства «Валя Прутулуй»

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii