Sfârșitul lumii (schiță umoristică de Porfir Sanduleac)




Sfârșitul lumii
schiță umoristică de Porfir Sanduleac
Cică a fost odată o femeie bătrână cu brâul de lână, care nu avea copii. Ajunsă deja la o vârstă anume, hotărî că n-ar fi rău să înfieze pe cineva. Simţind că zilele-i sunt numărate, decise să facă un bine pe lumea asta. Uitam să vă spun că avea câteva deseatine de pământ. Află un om cu o casă de copii, veni la el şi înfie unul. Pricoche îl chema pe băiatul acela. Creştea să nu fie de deochi, dar şi baba căta la el ca la ochii din cap. Când a crescut mai mărişor, alergau fetele după el ca puii după cloşcă. A pus ochii Pricoche pe o fată frumoasă ca o zână din poveşti. Şi babei i-a căzut tronc la inimă această frumuseţe de fată, şi în scurt timp i-a blagoslovit. Au jucat şi o nuntă frumoasă de se mirau satele şi, iată-i, împreună. Trăiau în dragoste şi bună înţelegere, iar peste şapte ani aveau deja cinci copilaşi frumoşi. Baba se sperie de una ca asta.
-Am cinci deseatine de pământ, se gândea ea, le dau la fiecare
câte una, dar dacă s-or mai rodi, ce mă fac cu dânşii?
Nu gândeşte mult baba şi hotărăşte să-i culce separat. Nu e glumă! Zis şi făcut. Pricoche fu culcat pe laiţă, iar Ileana pe cuptor. Baba îşi aşternu pe vatră, să nu aibă cum trece bărbatul la soţie. O altă trecere, pur şi simplu nu avea. Cei doi nu erau deprinşi să doarmă separat, aşa că nu puteau adormi, măcar crapă. Văzând una ca asta, Pricoche zice către soţie:
-Fa, Ileană, eu îţi arunc căciula. Tu de pe cuptor auzi când baba sforăie, îmi aruncă căciula şi eu calc pe cotruţă şi imediat îs lângă tine.
Dar unde dai şi unde crapă? Pe sobă erau puse nişte oale cu lapte la prins şi, trecând pe lângă ele, răstoarnă o oală cu lapte peste babă. Altă nevoie nici că trebuia. Mai uitam să vă spun că baba era cam zgârcită şi dormea cu chibritele-n sân, ca Pricoche să nu le ia la fumat. Cu greu le aprinse într-un sfârşit şi, văzându-i deja pe cuptor, strigă:
-Tu eşti, măi Pricoche, eu gândeam că mâţa a făcut una ca asta de m-a umplut toată de lapte!
Bărbatul îi răspunse supărat:
-Of, mămucă, dacă ar dormi toţi ca dumneata, ar veni sfârşitul lumii...

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii