Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, marcată la Tărăsăuți




La limanul bunătăţii, bucuriei şi speranţei
Indiferent de vârsta pe care o are, fie el tânăr sau în etate, orice om deţine o valoare, îşi are locul şi rostul său în societate. Solidaritatea între generaţii trebuie să fie regula noastră de viaţă, care să ne amintească de faptul că la expirarea anilor, se schimbă doar înfăţişarea oamenilor, iar sufletul rămâne acelaşi mereu. Chiar dacă ei devin mai în vârstă sau bătrâni, ei rămân aceeaşi oameni, care merită să trăiască în demnitate. „Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere”, glăsuieşte un vechi proverb, îndemnându-ne să ne respectăm concetăţenii care au îmbrăţişat cea de-a treia vârstă.
Grija pentru persoanele în vârstă este unul dintre scopurile Organizaţiei Naţiunilor Unite, care în anul 1990 a decis să consacre o zi din calendar persoanelor în etate. A fost aleasă ziua de 1 octombrie şi de atunci această dată marchează Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Rolul primei zile a lunii octombrie este de a invita populaţia activă să reacţioneze asupra chestiunilor care afectează persoanele în vârstă. Îmbătrânirea fizică, retragerea din viaţa socială, posibilităţile financiare reduse, condiţiile inadecvate de trai, bolile cronice, participarea redusă în societate, sunt unele dintre momentele neplăcute cu care se confruntă oamenii vârstnici.
La Tărăsăuţi, reflecţia asupra diminuării problemelor persoanelor în etate s-a manifestat prin organizarea unei activităţi în cadrul bibliotecii săteşti, cu implicarea Casei locale de cultură. Coordonând întâlnirea cucei mai respectabili locuitori ai satului Tărăsăuţi, şefa bibliotecii Doina Rusu i-a invitat la manifestare pe Zinovii Corlotean, Antonina Bezuşca, Nadia Corlotean, Solomia Buraga. Printre ei a fost şi un jubiliar, care de curând a marcat centenarul, veteranul de război – Gheorghe Bezuşca.
Mesajul respectului faţă de oamenii, care şi-au adus aportul la dezvoltarea comunităţii din satul Tărăsăuţi l-a rostit în faţa celor prezenţi primarul satului Serghei Tigu.
Bucuria zilei de 1 octombrie pentru persoanele vârstnice din Tărăsăuţi a fost faptul că de ei nu au uitat. Au primit în dar mulţumiri, cadouri şi chiar dispoziţie de sărbătoare. Pentru auditoriul onorabil au cântat Natalia Andrieş, ansamblurile folclorice „Mugurei” şi „Ochişelele”, iar cei mai mici au recitat poezii, invocând pacea în Ucraina.
Cuvântul Adevărului

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii