Locuitorii satului Dranița: „Dumnezeu să ne ocrotească de război”

Locuitorii satului Dranița-Șendreni:
„Dumnezeu să ne ocrotească de cruzimea războiului”
Vrednicii locuitori ai satului Dranița-Șendreni n-au fost niciodată indiferenți de soarta și durerile acelora care s-au jertfit pentru pământul strămoșesc și n-au privit niciodată cu chip rece în ochii veteranilor de război. Ba din contra, s-au străduit să-i ajute din răsputeri pe acei care nu au avut de ales o altă soartă în viață, decât cea a războiului.
Așadar,  la  14  februarie  în  incinta  Casei  de  cultură  din  localitatea  Dranița-Șendreni,  a  avut  loc
o acțiune de cinstire al eroilor războiului din Afganistan și participanților operațiunii antiteroriste din Estul Ucrainei.
La această manifestare au fost invitați veteranii războiului din Afganistan: Ion Crețu, Vadim Baran, Leonid Dorogoncean, Vasile Catan, Oleg Calinici, Vladimir Muntean, Iurie Pascari, Boris Rodița și Valeriu Ștefanco, dar și militarii OAT din Donbas: Iulius Grigoruță, Andrei Eremia și Vasile Deaciuc. Însă din diferite motive nu toți au fost prezenți.
Organizatorii acestei adunări ale amintirilor glorioase a fost: bibliotecara - Aurica Ștefanco, primarul satului, Vladimir Eftemie și conducătorul Casei de cultură, Vitalie Damean.
După ce oaspeții au păstrat un minut de reculegere pentru toate jertfele războaielor care au afectat Ucraina, elevele claselor a 10-11 au recitat „un buchet înzestrat” de poezii dedicate militarilor căzuți la datorie. 
Pe parcursul acestei manifestări despre viața simplului soldat din Afganistan și-a revărsat amintirile, veteranul războiului Leonid Dorogoncean. Dumnealui le-a mulțumit organizatorilor pentru primirea călduroasă și a spus că trebuie să ne rugăm neîncetat lui Dumnezeu pentru pace.
Un moment artistic excepțional le-a oferit veteranilor talentata elevă a clasei a 4 Nicoleta Bejan, care a interpretat cântece dedicate UcraineiApoi cuvântul i s-a oferit domului primar Vladimir Eftemie, care cuprins de emoții a spus: „Dragi veterani ai războiului din Afganistan și multstimați participanți ai operațiunii antiteroriste, mă închin în fața voastră și vă mulțumesc din toată inima pentru că ați avut curaj în suflet să treceți peste multe obstacole în viață. Să-i ferească bunul Dumnezeu pe scumpii noștri copii de gloanțele inamicilor. Vă doresc sănătate și pace în suflet”.
Punctul culminant al cestei întâlniri a fost momentul în care militarul Vasile Deaciuc le-a mulțumit tuturor celor prezenți: „Vă mulțumesc pentru această invitație. Vreau să-i felicit pe înaintașii nostril, care au luptat în Afganistan, cu această zi semnificativă. Nu trebuie să comparăm care dintre războaie au fost mai crunte, căci în sine toate războaiele aduc moarte și distrugeri monstruoase. Aș vrea ca copiii noștri să citească despre ele numai din cărțile de istorie.
Sergiu Barbuța






Trimiteți un comentariu

0 Comentarii