Soarta necruțătoare a eroilor afgani a fost pomenită la Vancicăuți

Soarta necruțătoare a eroilor afgani a fost pomenită la Vancicăuți
Pe parcursul anilor 1979-1989 mii de militari sovietici au fost nevoiți fără de vrere, în condiții extrem de grele pentru viață, să participe la un război de supraviețuire în monstruoșii munți ai Afganistanului. Mulți dintre cei care au fost trimiși la o moarte sigură, s-au  reîntors  acasă  în  sicriului  de  zinc,  fără  să-și mai vadă părinții și persoanele iubite.
Cu prilejul aniversării a 26 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan,  la  biblioteca  din
Vancicăuți a avut loc o amplă acțiune de comemorare, organizată de bibliotecara Zinaida Dilion și directorul Casei de cultură Vladimir Rața.
La această manifestare în calitate de invitați au participat veteranii războiului din Afganistan - Vladimir Anichiții, Vladimir Crețu, Pavel Gligor, Victor Vorobjit, Igor Gligor, Vadim Lipovan și Boris Bordian. Alături de ei au fost prezenți - tânărul poet Radu Bordian, profesoara de limba și literatura română Tamara Rurac, solistul filarmoniei regionale din Cernăuți Igor Rața, reprezentanți ai consiliului local, elevi, pensionari, etc.
Pe parcursul activității, elevii ȘCG din localitate, au recitat și interpretat poezii și cântece adresate apărătorilor Ucrainei, majoritatea fiind în limba română.
Apoi cuvântul de salut l-a adresat celor prezenți, tânărul poet popular Radu Bordian, care cu vitalitate a recitat un vers din creația sa adresată eroilor afgani.

Și foc, și prăpăd și durere,
În cer de fum și înnegrit,
A fost război, nu o părere,
Și nici legendă și nici mit.

Din negre îndepărtări răsună,
Și azi ecoul amintind,
Turbarea gloanțelor pe strună,
De ani, fragedități topind.
În inimi scânteia rămâne,
Acelora ce-n drum s-au stins,
Nu de la sine ci păgâne,
Suflări de flăcări i-au cuprins.

Azi vin din umbră în lumină,
În ceața stratului de ani,
Cei ce-au păstrat soarta haină,
Slavă eroilor afgani.

După care au urmat câteva cuvinte rostite de veteranul Vladimir Anichiții:
-„Nu sunt în stare să vă povestesc toate întâmplările mele în Afganistan. Am atâtea amintiri legate de meleagul afgan, întrucât pot să scriu o carte. Când am fost mobilizat în armată, aveam 18 ani. M-au sunat seara de la comisariatul militar și a doua zi, împreună cu alți flăcăi din sat am venit la Noua Sulița. Așa a început lupta noastră.”
Cu o cântare tristă, dar cu un sens profunt, a încântat sufletele celor prezeni talentatul solist al filarmonie din Cernăuți Igor Rața.
La final, Tamara Rurac profesoară de limba și literatura română, a ținut să le mulțumească tuturor veteranilor și organizatorilor acestei manifestării, adăugând următoarele:
-„Spre marea noastră bucurie, toți cei ce au plecat la război din localitatea noastră, s-au reîntors vii acasă, însă cicatricile obținute în urma confruntărilor militare, au lăsat o rană adâncă în inimile lor. Din partea colectivului pedagogic și al elevilor, îi dorim veteranilor sănătate trainică, fericire și noroc.”

Sergiu Barbuța








Trimiteți un comentariu

0 Comentarii