Neasemuitele frumuseți ale regiunii Cernăuți: Biserica nouă din Toporăuți

Neasemuitele frumuseți ale regiunii Cernăuți: 
        Biserica nouă Sf. Ilie din Toporăuți
Dacă întâmplător veți avea ocazia să vizitați satul Toporăuți (localitatea de baștină a renumitei interprete de muzică populară Sofia Vicoveanca), raionul Noua Sulița, care se află la câțiva kilometri de Cernăuți, vă îndemn să nu ratați ocazia și să vizitați vechea și noua Biserică ortodoxă cu hramul sfântului proroc Ilie.
Biserică veche este unul din cele mai importante monumente medievale românești păstrate în Regiunea Cernăuţi, care a fost ctitorită în anul 1560 de către domnitorul Moldovei Miron Barnovschi-Movilă.
Astăzi dragi cititori, vă propun să  descoperim   împreună  câteva   momente
interesante ale Bisericii noi din Toporăuți. La prima vedere această Biserică pare a fi un castel modern cum se zice la noi în Ucraina al unui oligarh. Privind colajul fotografic de mai sus, vă imaginați că clădirea a fost construită de câțiva ani. Parțial veți avea dreptate, căci într-adevăr lăcașul sfânt nu tare demult a fost reparat. Cu toate acestea, Biserică nu este una nouă, și are o vechime de un secol. Pereții vechi sunt bine mascați cu ajutorul recentei reinovări.
La începutul secolului XX, Biserica construită de Miron Barnovschi-Movilă, părea prea mică pentru enoriași. Deci locuitorii satului Toporăuți au decis să construiască un alt locaș de închinăciuni mult mai spațios. Biserica nouă a fost zidită pe un mic delușor din centru satului pe parcursul anilor 1911-1914. Țigla a fost adusă cu căruțele din orașul Cernăuți și este asemănătoare cu țigla clădirii a Universității națională „Yuri Fedkovici” (fosta reședință a Mitropolie ortodoxe din Bucovina).
Arhitectura Bisericii este destul de interesantă și chiar în zilele noastre e destul de neobișnuită spre deosebire de alte biserici ucrainene. Cu toate acestea, nu putem zice că acest templu este unic. De exemplu în orașele Suceava și Câmpulung din România există biserici asemănătoare. Se crede că un locaș din Suceava slujit drept ca prototip a bisericii noi din Toporăuți.
Localnicii nu au stat mult pe gând sfințind noul hram cu numele sfântului proroc Ilie ca și protectorul sfânt al Bisericii vechi. Sfințirea lăcașului a avut loc la 2 august 1914. După cum sa dovedit, primul zvon de clopot a anunțat nu numai inaugurarea unei Bisericii noi, dar și începutul Primului război mondial, care sa dezlănțuit cu o zi înainte.
Există o istorie interesantă al evenimentelor care au precedat construcția Bisericii. Se zice că localnicilor, înainte de a zidi lăcașul sfânt au fost încântații de așa zisul delușor al Căpinatilor. Acest loc în viziunea sătenilor ar fi ideal pentru o nouă Biserică care înălțându-se va fi vizibilă din orice punct al satului Toporăuți. Însă pe acest delușor se afla o cârciumă. Cârciumarul (în ruptul capului) categoric refuza să renunțe la teren pentru bani.
Neavând o ieșire din situație, localnicii au decis să apeleze la ajutorul împăratului Austriei Franz Joseph. Cei mai descurcăreți săteni au mers la Viena pentru a se întâlni cu împăratul. Se spune că împăratul nu numai a dat permisiunea de a construi Biserica, dar și a făcut o donație mare de bani. După cele întâmplate, cârciumarul a cedat terenul în favoarea viitorului lăcaș de cult. 
La inaugurarea Bisericii localnicii îl așteptau cu nerăbdare pe  împăratul beneficiar, chiar au construit pentru majestatea sa un tron special. Franz Joseph așa și n-a mai venit, însă tronul său a rămas până-n prezent în mijlocul bisericii.
Din păcate după o procedură de reparație, care a avut loc în urmă cu câțiva ani, autenticitatea lăcașului s-a modificat puțin. Țigla tradițională al acoperișul a fost înlocuit cu un acoperiș metalic de culoare roșie. De asemenea au fost demontate ferestrele vechi, care au fost înlocuite de cele moderne de plastic. Cel puțin a rămas ușa veche.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii