Mariela Chirilici din Tărăsăuți - artista pasionată de pictură

Mariela Chirilici din Tărăsăuți - artista pasionată de pictură
Încă din vârsta fragedă Mariela Chirilici din satul Tărăsăuți, raionul Noua Sulița, avea o pasiune aparte față de desen. Îi plăcea să picteze totul ce vedea cu ochii. În urma acestei îndeletniciri „aveau de suferit” caietele cu însemnări ale mamei, revistele, cărțile culinare, chiar și pereții odăilor. Însă, abilitatea copilului nu a fost luată în considerare, deoarece, știm bine că cu toții când eram mici, aveam această „activitate activă”.
Și totuși, talentul copilului a fost observat de profesorul  de  desen.  Deși  desenele  Marielei  în
mod considerabil se deosebeau de lucrările colegilor săi, dumnealui în mod intenționat îi scădea nota. Fata era jignită față de așa-zisă atitudine „nedreaptă” a profesorului de desen. Situația s-a domolit atunci când profesorul i-a clarificat care este de fapt situația: „Ești talentată, talentul tău n-are ce căuta aici. Trebuie să te înscrii la Școala de Arte – atunci îți voi mări nota.”
Cuvintele profesorului au îndemnat-o pe tânăra artistă să se înscris la Școala de Arte, de atunci Mariela și arta picturii sunt de nedespărțiți.
Doi ani Mariela a studiat la specialitatea „mediul de proiectare”, datorită faptului că s-a angajat la un serviciul și muncea din zori până-n seara, a decis să treacă în următorii doi ani, la forma de învățământ la distanță.
În anul 2013, Mariela a expus publicului prima sa expoziție de picturi abstracte. Treptat, talentul ei a fost observat peste hotare. Timp de doi ani tânăra artistă locuiește și lucrează în Grecia. La baștină se va întoarce atunci când  războiul sa va termina și meseria dată se va bucura de o apreciere și susținere considerabilă.
- De fapt, am avut multe oferte în Ucraina, unii îmi propuneau să desenez pereții diferitor instituții, alții să pictez, precum și realizarea afișelor grafice publicitare... Însă aici, această profesie spre mare nefericire nu este prețuită cum se cuvine. Pentru o muncă colosală se plătește puțin. 
Îmi iubesc foarte mult baștina, și într-adevăr ar fi de dorit să mă formez în plan profesional aici, totuși o altă oportunitate nu există. Timp de doi ani trăiesc și muncesc în Grecia, de obicei, desenez pereții diverselor instituții.

Diana Vataman (molbuk.ua)
traducere și adaptare: costiceni.blogspot.com

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii