La Costiceni a avut loc comemorarea celor căzuți în războiul din Afganistan

La Costiceni a avut loc comemorarea celor căzuți în războiul din Afganistan
Anul acesta s-au împlinit 27 de ani de la mult așteptata retragere a militarilor sovietici din Republica Democrată Afganistan. Deși au trecut 27 de ani, veteranii războiului din Afganistan nu pot uita prin ce au trecut, mai ales ca unii dintre ei au fost schilodiți.
Cu acestă ocazie, duminica 14 februarie, la Costiceni a avut loc o manifestare de comemorare a ostașilor căzuți în războiul din Afganistan.
Locuitorii satului Costiceni nu i-au uitat pe cei ce au căzut în acel război care nu a servit la nimic bun. În amintirea celor ce și-a vărsat sângele departe de baștină, dar și a celor care și-au dat viața pe Maidanul din Kiev sau pe câmpul de luptă din estul țării, în incinta bibliotecii centrale din Costiceni, a avut loc o oră de comemorare, la care au participat toți cei, care au primit botezul focului în cruntul război din Afganistan - veteranii războiului, Serghei Șeremet, Vladimir Rusu, Alexandru Lupoi, Valerii Glib, Ion Gorea, Vladimir Baban, Eugen Sauca, precum și tinerii militari care au luptat în Donbas, Arcadie Rotari, Ion P. Anastas, Ion V. Anastas, Alexandru Nicorici, Farhot Yuldașev, Andrei Tozlovan, Roman Lupoi și Dan Marchitan.
Victimele războiului din Afganistan au fost omagiate cu un minut de reculegere, iar apoi a urmat un spectacol artistic, susținut de elevilor școlii de cultură generală „Ion Vatamanu” din Costiceni.
La final, organizatorii acestei întâlniri de suflet, au transmis invitaților mesaje de omagiu, recunoștință și respect.
Potrivit statisticilor oficiale, pierderea armatei sovietice în războiul din Afganistan a constituit circa 15 mii soldați iar în rândul celor răniți 53 de mii. Prin creuzetul războiului sovieto-afgan a trecut peste 160 de mii de locuitori al Ucrainei. Dintre acestea 2378 au fost uciși, dispăruți sau capturați. Răniți au fost peste 8000 de persoane, dintre care 4697 sau întors acasă de pe front invalizi. Din regiunea Cernăuți au trecut prin război peste 2000 de persoane dintre care 56 au decedat.
Sergiu Barbuța






Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Mihai Seremet (facebook) Celor căzuți-veșnică pomenire. Celor care au supraviețuit-multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere