Popas în Graiul strămoșesc la Marșinți: Șezătoarea „Auzit-am din bătrâni”

Popas în Graiul strămoșesc la Marșinți:
    Șezătoarea „Auzit-am din bătrâni”

 Tradiţionala manifestare culturală, care înveseleşte viaţa satului în luna lui Făurar, şezătoarea iernii „Auzit-am din bătrâni”, organizată de doamnele profesoare Ina Pridolob şi Elena Gabor, care a avut loc la CIE din Marsinşi, a încheiat săptămâna claselor primare.
Cu cât mai mult înaintăm în viaţa contemporană, cu atât mai mult ne îndepărtăm de tradiţii şi prieteni. Dar aceasta nu se referă şi la satul Marşinţi, unde se păstrează cu sfinţenie obiceiurile strămoşeşti, şi nu numai că se păstrează, ci se transmit urmaşilor noştri, tot ce au lăsat stramoşii în urma lor. Dacă ascultăm bunicii cum îşi întocmeau prieteni noi, nicidecum nu pe facebook, vkontakte şi vaiber, ei se întâlneau în fiecare săptămână la şezătoarea din sat. Unde, pe vremea tinereţii bunicilor noştri, fetele, în rând cu mamele lor, cu multă îndemânare munceau la torsul bucilor, scărmănatul lânii, depănat, împletit, cusut, făcutul ghemurilor, suveicilor şi la ţesut. Astfel îşi făceau fetele zestrea – numai muncind şi tot în felul acesta erau apreciate ce fel de gospodine sunt şi cât de muncitoare. Ei înfrumuseţau seara cu dansuri populare, tradiţie ce nu se uită în satul Marşinţi.
Bineînţeles, astăzi la şezătoare au participat copiii claselor primare, înlocuind ţărăncuţele şi tinerii flăcăi de cândva. Fiind nişte copii talentaţi ne-au transmis bucurii şi trăiri intense, ce nu pot fi redate prin cuvinte. Copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, sala aranjată cu covoare ţesute…
Apropo, acestea şi acum sunt considerate o valoare. Pe masă stăteau colţunaşi şi sarmale pregătite pentru oaspeţi.
Şezătoarea a avut drept scop păstrarea şi promovarea portului şi a tradiţiilor populare în rândul locuitorilor satului. Artiştii amatori au prezentat scene umoristice, au interpretat cântece vechi şi au dansat spre deliciul publicului spectator, dar şi a oaspeţilor. În final, cu mic cu mare, participanţii au încins cu toţii dansul popular „sărbasca”, frumoasă, cum mai rar întâlnim prin sate în ultima vreme.
Elena Gabor,
învăţătoare de clase primare la CIE din Marşinţi

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii