Poezia este oglinda frumuseții și bucuria sufletului

Poezia este oglinda frumuseții și bucuria sufletului
Despre Zinaida Smochină-Rotaru s-a scris foarte mult pe paginile ziarelor raional și regionale și se va scrie și pe viitor, fiindcă Domnia Sa merită! A visat să scrie o carte micilor cititori, care, vorba dumneaei, au și ei un drept incontestabil la voie bună. Doamna Zinaida a început să scrie cam târziu, la vârsta de 45 de ani.
Dragostea și durerea sufletului a făcut-o să aștearnă pe hârtie un șir de poezii pentru copii. Ea a primit acest dar de la Bunul Dumnezeu și cu un talent deosebit ne-a înșirat versuri cu atâta măiestrie în cărțile apărute: „Voie bună la cei mici”, „Te-ntreb, inimă, ce ai”, „În grădină la bunica”, „Din crângul sufletului”, „Un buchet de poezii pentru voi, iubiți copii”, „Albinuțele surori, joacă hora printre flori”. Poeziile prezentate în aceste cărți au fost și sunt citite de mici cititori cu mare interes. Aceste cărți au fost prezentate la grădinițele de copii, de asemenea, în clasele primare la școlile din Costiceni și Șendeni, precum și la bibliotecile sătești. Interesante sunt și adevărurile de care se călăuzește doamna Zinaida în viața sa:
– De la Dumnezeu – putere, de la poezie – mângâiere;
– Scriu pentru copii și de dragul lor;
– Viața m-a impus să scriu pentru copii și despre copii;
– Aceste poezii izvorăsc din amarul și durerea amintirilor;
– Poezia este locul de frunte, fiindcă pentru mine poezia înseamnă viață.
Primele încercări au apărut în vis de noapte cu multe-multe gânduri și apoi... rânduri printre rânduri, așternute pe hârtie, iată darul de a scrie o poezie. Primele poezii au fost rugăciuni pentru copii, apoi despre natură, mamă, glie etc. Doamna poetesă consideră că poezia te face om cu literă mare și-ți îmblânzește sufletul, este un izvor viu, care altoiește dragostea față de glie și grai, Patrie și viață. Conținutul poeziilor Domniei Sale reflectă o căldură sufletească, sunt atrăgătoare către cititori, au izvorul nesecat în adâncul creației populare. Poezia este atrăgătoare și ne inspiră dragostea de viață, de natură, față de totul ce ne înconjoară. Poezia este oglinda frumuseții și bucuria sufletului. O parte dintre poezii au fost publicate în revista „Clipe albastre” a Filialei pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România. Pentru munca de-a lungul anilor poetesa popularг Zinaida Smochină-Rotaru a fost onorată cu premiul renumitului compozitor născut în satul Făgădău Ștefan Sabadaș. Trec anii c-an poveste, dar creația literară a poetesei populare Zinaida Smochină-Rotaru îmbogățește letopisețul istoriei satului Costiceni cu amintiri plăcute de la izvoarele frumosului.
Andrei COLAC,
veteran al muncii culturale din satul Costiceni

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii