Mănăstirea Putna: 515 ani de la trecerea în eternitate a marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt


Marți, 2 iulie 2019, la Mănăstirea Putna, supranumită Ierusalimul Neamului Românesc, a avut loc o slujbă religioasă prilejuită de împlinirea a 515 ani de la trecerea în eternitate a marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, personalitate marcantă a Evului Mediu, rămas în conștiința poporului român drept cea mai curată și mai deplină icoană a sufletului național. 

Mii de pelerini din România, Republica Moldova și Ucraina, au mers pe jos de la intrare în comuna Putna, până la lăcașul de cult, pentru a asista la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de un sobor de preoți, între care se aflau Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înalt Preasfinţitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfinţitul Ignatie, episcopul Hușilor. 

Totodată, la ceremonie au participat peste 20 de preoți din regiunea Cernăuți, inclusiv părintele Vasile Covalciuc, protopopul raionul Storojineț și părintele Gheorghe Moroz, protopopul raionului Noua Suliță. 

Între grupurile de pelerini s-au numărat și câțiva credincioși din satele Costiceni și Berestea, raionul Noua Suliță. Credincioșii nouasulițeni s-au închinat la mormântul marelui voievod și la moaștele sfinților Iacob Putneanul, Nectarie, Silă, Natan, Paisie şi Arsenie, la cele ale Sfinților trei ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigore Teologul și la o icoană a Maicii Domnului adusă din Basarabia. Imediat după încheierea ceremoniei religioase, grupul din regiunea Cernăuți s-a deplasat spre Mănăstirea Sihăstria Putnei și la Chilia lui Daniil Sihastru, duhovnicul lui Ștefan cel Mare. 

Voievodul moldav a avut o domnie îndelungată, care a durat 47 de ani, din 1457 până în 1504, perioadă în care a reorganizat administrația, a impulsionat comerțul, a refăcut sistemul de apărare al țării. De asemenea, Ștefan cel Mare a fost un mare sprijinitor al culturii și al bisericii, ctitorind un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat cu numele de Ștefan cel Mare, în anul 1992 de Biserica Ortodoxă Română. 

 Sergiu Barbuța

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii